Šípky si získali pozornosť ľudí už v historickej antike. Dekoratívne červené plody ruže šípovej (Rosa canina L.) nájdeme na slnkom zaliatych svahoch a na miestach s nadmorskou výškou do 1000 m. Zberajú sa v priebehu septembra a októbra, ale najchutnejšie sú tie, ktoré zasiahol prvý mráz (predovšetkým na výrobu vína a likéru). Plody sušíme v sušiarni pri teplote max. 40 °C. Môžeme ich sušiť aj voľne vo vzdušnej miestnosti, rozprestreté na baliacom papieri. Po usušení skladujeme v tme a chlade v sklenej dóze, papierovom alebo plátennom vrecku. Je však potrebné ich spotrebovať max. do roka, inak potupne strácajú svoje liečivé vlastnosti.
Šípky okrem vitamínu C a E obsahujú beta-karotén (provitamín A), vitamíny skupiny B, polyfenoly, kyselinu citrónovú a jablčnú, cukry, pektín a minerálne látky, z ktorých dominuje vápnik a draslík. Čaj zo šípok je pre svoje močopudné účinky vhodný pri ochoreniach močových ciest a močového mechúra. Výhodou je, že šípky nemajú vedľajšie účinky, môžeme ich používať dlhodobo. Čaj je vhodný aj pre deti namiesto presladených limonád na uhasenie smädu. Zo šípok si môžeme v domácnosti pripraviť čaj, likér, víno, kompót, džem, či dokonca nákyp.
V Potravinovom inkubátore práve spracovávame šípky, ktoré sme získali z Botanickej záhrady našej univerzity. Šípky sušíme, nakoľko budú dôležitou ingredienciou pripravovaných čajových zmesí. A pokusne sme založili aj šípkový likér…..
Šípkový čaj I.
Do 1 l vriacej vody pridáme 100 g rozdrvených šípok a varíme 10 minút. Následne precedíme a popíjame teplý. V prípade potreby môžeme dosladiť medom.
Šípkový čaj II.
Na jednu šálku (200 ml) dáme 5 g posekaných šípok. Zalejeme studenou vodou a necháme hodinu odstáť. Potom krátko povaríme a scedíme.
Šípkový džem
Dobre očistené šípky rozrežeme na polovicu a s trochou vody krátko povaríme. Rozmixujeme. Na 2 kg rozmixovanej drene použijeme 1 kg cukru, pridáme 2 g mletej škorice a varíme do zhustnutia.