Aktuality
Aktuality výskumného centraV Senzorickom laboratóriu prebiehalo školenie uchádzačov do komisie pre senzorické hodnotenie potravín
V Senzorickom laboratóriu Výskumného centra AgroBioTech sa v uplynulých dňoch uskutočnilo školenie uchádzačov do komisie pre senzorické hodnotenie potravín. "Po roku sme pripravili preškolenie panelu hodnotiteľov, kde boli pozvaní hodnotitelia, ktorí sa za minulý rok...
Prvý modul projektu Vyšehradského fondu – „Kvalita potravín v digitálnom veku“ v Brne s témou „3D tlač potravín“
V dňoch 27. februára až 2. marca 2023 sa na Mendelovej univerzite v Brne (Česká republika) konal prvý z piatich modulov v rámci projektu Vyšehradského fondu "Kvalita potravín v digitálnom veku", do ktorého sa zapojila aj FBP v spolupráci s VC ABT, SPU v Nitre. Prvú...
Projekt INTERREG: V spolupráci s pestovateľmi zeleniny vyvinuli metodiky na detekciu vírusov, baktérií a škodlivého hmyzu
Vo Výskumnom centre AgroBioTech sa 13. decembra uskutočnilo pracovné stretnutie riešiteľov projektu s názvom Příhraniční spolupráce sdílených laboratoří pro zlepšení konkurenceschopnosti českých a slovenských producentů zeleniny, ktorý sa realizuje v rámci programu...
Výsledky výskumu prezentujeme doma i v zahraničí
Zamestnankyne Výskumného centra AgroBioTech, ktoré pôsobia na Oddelení bioekonomiky majú za sebou úspešnú vedeckú jeseň, počas ktorej aktívne prezentovali výsledky svojich vedecko-výskumných činností na viacerých medzinárodných vedeckých konferenciách. V septembri sa...
Aktuálne z projektu H2020
Vďaka projektu Horizont 2020 ID 101000501: Algae4IBD sme testovali vodné extrakty z 23 morských rias a mikrorias na minimálnu inhibičnú koncentráciu. Testované baktérie boli objednané z Nemeckej zbierky mikroorganizmov a to Bacillus cereus (DSM 31), Escherichia coli...
Projekt BestCHEESE bol úspešne implementovaný
Výskumné centrum AgroBioTech SPU v Nitre sa zapojilo do implementácie projektu v rámci strategických partnerstiev programu Erasmus+ pre aktivity odborného vzdelávania s názvom „Skúmanie technológie a štandardov tradičnej výroby syrov vo svetle Európskej únie,“ ktorý...
Hmyz sa teší čoraz vyššej obľube
Problematikou jedlého hmyzu sa zaoberajú aj výskumíci zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre v spolupráci s Výskumným centrom AgroBioTech SPU v Nitre a Právnickou fakultou Trnavskej univerzity, ktorý spoločne pripravujú aj workshop o jedlom hmyze. "Jedlý...
Novinky a trendy v potravinárstve
Vďaka EIT Food Hub sa na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre vyvíja funkčné jedlo určené pre mladých adolescentov. Inovatívny potravinársky produkt je dizajnovaný spotrebiteľmi v spolupráci s Fakultou biotechnológie a potravinárstva, potravinárskou...
Regeneratívne poľnohospodárstvo a agrolesníctvo na Slovensku
Zamestnanci Výskumného centra AgroBioTech (VC ABT) SPU v Nitre – Ing. Jozefína Pokrývková, PhD., a Ing. Jakub Pagáč, PhD., sa zúčastnili odbornej exkurzii a diskusii ohľadom regeneratívneho poľnohospodárstva a agrolosníctva na Slovensku. Podujatia sa zúčastnia pozvaný...
Pracovné stretnutie s hlavným partnerom projektu
V rámci projektu Interreg V-A Sk–CZ/2019/11: „Příhraniční spolupráce sdílených laboratoří pro zlepšení konkurenceschopnosti českých a slovenských producentů zeleniny, kód: ITMS 304011X035“ sa dňa 13.9.2022 uskutočnilo pracovné stretnutie odborných riešiteľov...