Na jeseň ich s nadšením zbierajú deti, pochutnávajú si na nich zvieratá. Kedysi ich naši predkovia využívali na prípravu múky, tiež ako náhražku za kávu, ktorá bola drahá, vzácna a mohli si ju dovoliť len zámožnejšie rodiny. Žalude slúžili aj na prípravu liečiv, čajov, tinktúr a kloktadiel, ktoré účinne pomáhali pri rozličných ochoreniach.
Čo všetko sa ukrýva v plodoch žaluďov?
- obsahujú vitamíny skupiny B, nenasýtené mastné kyseliny a vlákninu,
- obsahujú vyššie množstvá trieslovín, ktoré majú sťahujúce a dezinfekčné účinky, podporujú trávenie, zlepšujú funkciu pečene a sleziny,
- výluh zo žaluďov je možné užívať proti krvácaniu, pomáha pri črevných poruchách a pri nadmernom potení,
- nevýhodou ale je, že práve kvôli vysokému obsahu trieslovín majú veľmi horkú a trpkú chuť. Pred ďalším spracovaním je potrebné ich niekoľko dní vylúhovať vo vode a následne uvariť. Vyplatí sa ich po nejakom čase ochutnať, aby sme zistili nakoľko sa horkosť vyplavila. Po opražení získavajú žalude výraznejšiu chuť podobnú orechom a sú lepšie stráviteľné,
- múka zo žaluďov je prirodzene bezlepková.
Zdravie zadarmo
Nemusíme kupovať hotové produkty v predajniach zdravej výživy a v bylinných internetových obchodoch. Väčšinu veci si dokážeme vyrobiť aj sami doma. Stačí sa vydať do prírody a trocha žaluďov si nazbierať. Najlepší čas na zber je medzi októbrom a novembrom, kedy sú zrelé. Spoznáme to tak, že majú hnedú farbu a dobré sa oddeľujú od „klobúčika“.
Na čo je potrebné dať pozor
Žalude, ktoré chceme konzumovať je potrebné zbierať v čistom prostredí, nikdy nie pri cestách a v mestách. Vždy je potrebné ich dôkladne skontrolovať. Pokiaľ sú v nich otvory, prípadne sú napadnuté plesňou či hnilobou je potrebné ich vyhodiť. Naklíčenie nevadí, ak natrafíme na taký je možné ho použiť, je dokonca menej horký. Ideálne je zberať žalude doobeda za slnečného svetla, vtedy sú suché. Neodporúča sa zber po daždi, avšak pokiaľ by sem ich predsa zberali za vlhkého počasia musíme ich čo najskôr vysušiť, aby sa nám neznehodnotili.
Ako ich ľahko vylúpať
Čerstvé, natrhané žalude sa ťažko lúpu, pretože šupka je tvrdá. Ak ich však necháme týždeň odležať na chladnom mieste, šupka zmäkne a budú sa ľahšie lúskať. Skladovať by sa mali vo vzdušnom obale, alebo plátennej taške. Pokiaľ nechceme čakať, narežeme ich nožom a olúpeme. Skúsiť môžeme aj luskáčik na orechy, ale nie na všetky žalude funguje.
Žaluďová tinktúra
1 polievková lyžica nasekaných žaluďov, 200 ml 60 % liehu alebo pálenky.
Žalude prelejeme liehom a necháme 14 dní vylúhovať, pričom denne pretrepávame, aby sa uvoľnili liečivé látky. Následne precedíme a užívame 2x denne po 25 kvapiek po dobu 8 týždňov