Botanická záhrada Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre otvorila svoje brány širokej verejnosti, aby oslávila význam parkov a záhrad pre našu spoločnosť. Pri príležitosti Víkendu otvorených parkov a záhrad 2022 Botanická záhrada SPU v Nitre zorganizovala v dňoch 4. a 5. júna 2022 podujatie „Festival medu a regionálnych výrobkov“. Program festivalu bol rôznorodý a zahŕňal workshopy a prednášky o kvetoch, ovocí, bylinkách a včelách, ukážku transparentného úľa, predaj interiérových rastlín, aranžovanie kvetín, ochutnávku medov, piva, medových sušienok, fotozónu, maľovanie v parku, ukážky cvičení, kreatívne zóny, či módnu prehliadku a bohatý hudobný program.

Víkendového podujatia sa zúčastnili aj naši kreatívni zamestnanci z Výskumného centra AgroBioTech, Jana Štefániková, Patrícia Martišová, Kristína Predanócyová, Diana Pindešová, Veronika Valková a Dušan Straka. V sobotu sme návštevníkov zaujali zážitkovou degustáciou medov obohatených o zdraviu prospešné látky a v nedeľu si nadšenci medu mohli vyskúšať okrem ochutených medov, aj nami vyrábané univerzitné medové pivo a medové pekárenské výrobky.

Návštevníci podujatia sa zúčastnili zážitkovej degustácie ochutených medov, ktorá bola súčasťou výskumných aktivít projektov riešených v našom výskumnom centre. Účastníci rôznych vekových kategórií hodnotili 5 vzoriek vybraných ochutených medov – so zázvorom, granátovým jablkom, mätou, škoricou a čokoládou. Hodnotenie bolo orientované na zisťovanie preferencií farby, vône, chute a celkového dojmu. Návštevníci okrem degustácie mali možnosť vyjadriť preferencie k novým typom prídavkov, ktoré by ocenili pri vývoji nového ochuteného medu, ako aj preferencie pri nákupe a konzumácii týchto medov. Degustácia ochutených medov bola zážitkom nielen pre návštevníkov, ale aj pre nás výskumníkov, pretože sme mali príležitosť osobne sa stretnúť so spotrebiteľmi a vnímať ich pocity pri hodnotení. Účasťou na podujatí sa nám podarilo získať spätnú väzbu od viac ako 350 spotrebiteľov a vysoký záujem návštevníkov nám pomôže napĺňať ciele nášho výskumu.

V nedeľné slnečné popoludnie sme sa rozhodli návštevníkov osviežiť aj medovým pivom, ktoré je charakteristické menej tradičnou kombináciou chutí. Základ tohto zlatého moku tvoril pšeničný, jačmenný a ovsený slad. Medové pivo bolo experimentálne fermentované za použitia baktérií rodu Lactobacillus, ktoré pivu dodali mierne kyslý charakter a pomáhali vyvážiť sladkosť pridaného medu od regionálnych včelárov Medík-Šedík a doc. Ing. Róberta Chleba, PhD. V procese fermentácie bol do piva pridaný okrem medu aj  výluh z ibišteku a višne. Kombinácia týchto zložiek vytvorila pivo plnej chute, ktoré si zachovalo sviežosť, atraktívny ružový nádych a vôňu čerstvých višní. Toto nefiltrované a nepasterizované pivo s obsahom bioaktívnych látok obsiahnutých v ibišteku, mede a višniach má priaznivé zdravotné účinky.

Nedeľní návštevníci festivalu si mali možnosť pochutnať aj na zaujímavých sladkých dobrotách vyrobených priamo v našom výskumnom centre, v ktorom vďaka podpore projektov vzniká široké portfólio inovatívnych výrobkov. K týmto maškrtám patrili dve varianty tradičných medovníčkov, a to kakaových a orechových, v ktorých dominoval prídavok lipového medu. Okrem tejto tradičnej mäkučkej dobroty bol lipový med súčasťou receptúry inovatívnych batátových sušienok, ktoré disponovali okrem vysokého nutričného profilu aj jemnou textúrou a príjemnou sladkastou chuťou. Na záver si mali možnosť pochutiť aj nadšenci ovsených tyčiniek, ktorí mohli okúsiť chrumkavé tyčinky s obsahom zmesi orechov, semien a sušeného bobuľového ovocia, ktoré boli spojené unikátnym pohánkovým medom.

Výskumné aktivity sú realizované vďaka podpore Operačného programu Integrovaná infraštruktúra pre projekt Dopytovo-orientovaný výskum pre udržateľné a inovatívne potraviny, Drive4SIFood 313011V336 a v rámci 14-GASPU-2021 „Analýza spotrebiteľského správania pri medoch obohatených o zdraviu prospešné látky“.