Zaujímavosti z výskumu realizovaného vo VC ABT
Príprava čajového pečiva – video
Nadšenie pre nové chute a inovácie v potravinárskom priemysle nám otvára cestu k nekonečným možnostiam. Nedávno sme sa pustili do výroby čajového pečiva s využitím vedľajšieho produktu výroby piva a to mláta v potravinovom inkubátore a naša cesta chutí a vôní bola...
Žalude – znovuobjavený alternatívny zdroj potravín
Na jeseň ich s nadšením zbierajú deti, pochutnávajú si na nich zvieratá. Kedysi ich naši predkovia využívali na prípravu múky, tiež ako náhražku za kávu, ktorá bola drahá, vzácna a mohli si ju dovoliť len zámožnejšie rodiny. Žalude slúžili aj na prípravu liečiv,...
Jablko – nedocenené ovocie
Väčšina ľudí je presvedčených, že najzdravšie ovocie pochádza z dovozu. Tradične dobrú povesť majú pomaranče, grapefruity, ananás a avokádo. Avšak v prvej desiatke rebríčka najzdravšieho druhu ovocia jednoznačne dominuje „obyčajné jablko“. Jablko obsahuje približne 95...
Zdravie ukryté v šípkach
Šípky si získali pozornosť ľudí už v historickej antike. Dekoratívne červené plody ruže šípovej (Rosa canina L.) nájdeme na slnkom zaliatych svahoch a na miestach s nadmorskou výškou do 1000 m. Zberajú sa v priebehu septembra a októbra, ale najchutnejšie sú tie, ktoré...
Tekvica veľkoplodá (Cucurbita maxima L.)
Máme tu koniec októbra a viacerí, hlavne detskí nadšenci si vyrezávajú tekvice, resp. pripravujú rôzne tekvicové dekorácie. Ako dobre však poznáme túto plodinu? Poďme si ju trošku predstaviť. Za vlasť tekvice sa dlhú dobu považoval Starý svet, hlave staroveký Egypt....
V Potravinovom inkubátore dávame možnosť všetkým potravinovým nadšencom
Každého kto má nápad, myšlienku na niečo inovatívne, týkajúce sa potravín radi privítame a poskytneme mu priestor na realizáciu. Tak to bolo aj v prípade študentky Jawa Hassa zo Sýrie, ktorá momentálne v rámci programu Erasmus študuje na našej univerzite. V rámci...
Práve sa pripravujú zdravé produkty na báze ovocia, zeleniny a liečivých rastlín
V Potravinovom inkubátore Výskumného centra AgroBioTech v týchto dňoch prebiehajú intenzívne prípravy produktov na báze ovocia, zeleniny a liečivých rastlín. Prepája sa tak činnosť Botanickej záhrady, ktorá produkuje širokú škálu kvalitných a zaujímavých surovín...
Študenti spoločného študijného programu DAFM na vedeckej stáži vo Výskumnom centre AgroBioTech
V laboratóriách Výskumného centra AgroBioTech prebieha letná stáž študentov z Ghany – Emmanuela Duah Osei a Anthonyho Amotoe-Bondzie. Obaja študujú spoločný študijný program z názvom: Sustainability in Agriculture, Food production and Food technology in the Danube...
Workshop na tému Výroba čokolády štýlom „from bean to bar“ (z bôbu po tabuľku čokolády)
V dňoch 22.a 23. júna 2023 sa uskutočnil workshop na tému Výroba čokolády štýlom „from bean to bar“ pre 10 študentov strednej školy SOŠ Slančíková Nitra, študijný odbor Poradenstvo vo výžive. Wokshopu sa zúčastnili aj dve pedagogičky vyučujúce na danej strednej škole....
Workshop pre zahraničných odborníkov (v rámci projektu Erasmus+ EuroDisBioFood)
Dňa 09.05.2023 nás navštívilo 10 pedagógov a 20 študentov z partnerských inštitúcií z Wrocław University of Science and Technology (Poľsko), University of Molise (Taliansko), Miguel Hernández University of Elche (Španielsko) a zo Slovenskej poľnohospodárskej...