Zaujímavosti z výskumu realizovaného vo VC ABT
Viete, čo je IBD?
IBD (z anglického inflammatory bowel disease) predstavuje zaužívanú skratku vyjadrujúcu zápalové ochorenia tráviaceho traktu, ktoré postihujú čoraz viac populácie. Tím našich vedcov z Výskumného centra AgroBioTech a SPU sa spolu s ostatnými odborníkmi zo...
Už ste jedli kel „nasladko“?
Niekedy stačí len trocha uletieť a nebrániť sa príprave tradičnej hlúbovej zeleniny na netradičný spôsob. Takto vznikla aj spolupráca s PaedDr. Vladom Zlatošom, PhD ., s ktorým sme v našich laboratóriách pracovali na vývoji receptúry, ktorá sa premietla do...
Školenia pre trénovaný panel hodnotiteľov na výskumné účely
V rámci plnenia cieľov projektu 18-GASPU-2021 s názvom Moderné postupy a technológie zvyšujúce kvalitu vybraného sous-vide potravinového modelu sa zamestnanci z Výskumného centra AgroBioTech zamerali na výber vhodných kandidátov pre tvorbu školeného panelu...
Výskumné centrum AgroBioTech sa zapojilo do vyučovacieho procesu
V novembri 2021 boli vydané vysokoškolské skriptá s názvom „Senzorická analýza potravín“ od autorského kolektívu doc. Ing. Vladimír Vietoris, PhD. (FBP), Ing. Patrícia Martišová, PhD. (VC ABT) a Ing. Jana Štefániková, PhD. (VC ABT). Skriptá bližšie definujú...
Veronika Valková: Nové typy potravín chránia zdravie
Výrazne uľahčiť stravovanie ľuďom s rôznymi alergiami, diabetom, laktózovou intoleranciou, celiakiou, chrániť zdravie všetkých konzumentov. To je hlavným cieľom tímu výskumníkov z Laboratória cereálnych technológií Výskumného centra AgroBioTech Slovenskej...
Zaujímavosti z výskumu potenciálneho využitia medovej arómy v aromachológii
Práca s názvom „Screening of the Honey Aroma as a Potential Essence for the Aromachology“ pod vedením autorského kolektívu: Jana Štefániková, Patrícia Martišová, Marek Šnirc, Peter Šedík a Vladimír Vietoris bola publikovaná v karentovanom časopise „Applied Sciences“...
Zaujímavosti z výskumu Muchotrávky červenkastej, divo-rastúcej jedlej huby
Práca s názvom „The Effect of Amanita rubescens Pers Developmental Stages on Aroma Profile“ pod vedením autorského kolektívu: Jana Štefániková, Patrícia Martišová, Marek Šnirc, Vladimír Kunca a Július Árvay bola publikovaná v karentovanom časopise „Journal of Fungi“...
Monografia: Senzorická analýza a spotrebiteľská neuroveda pri hodnotení parených syrov
Autorský kolektív zložený zo zamestnancov Výskumného centra AgroBioTech (Ing. Patrícia Martišová, PhD., Ing. Jana Štefániková, PhD.), FEM (Ing. Jakub Berčík, PhD.) a FBP (doc. Ing. Vladimír Vietoris, PhD.) publikoval koncom roka 2020 zahraničnú vedeckú monografiu s...
Zaujímavosti z výskumu ťažkých kovov a ich vplyvu ako endokrinných disruptorov na ľudskú adrenokortikálnu nádorovú bunkovú líniu NCI-H295R
V uplynulom období boli publikované dve pozoruhodné vedecké práce z oblasti základného výskumu o vplyve ťažkých kovov na reprodukčnú fyziológiu a produkciu pohlavných hormónov na úrovni in vitro nádorových bunkových modelov. Práca s názvom Copper affects...
Vyšiel prvý zborník vedeckých prác VC ABT
Vyšlo prvé vydanie Recenzovaného zborníka vedeckých prác Výskumného centra AgroBioTech. Obsahuje 11 článkov, ktoré súvisia s výskumnými činnosťami realizovanými vo Výskumnom centre AgroBioTech. PDF verziu nájdete tu: RECENZOVANÝ ZBORNÍK VEDECKÝCH PRÁC...