Zaujímavosti z výskumu realizovaného vo VC ABT
Senzorické hodnotenie ochutených medov
Všetkých študentov a zamestnancov SPU v Nitre pozývame na Senzorické hodnotenie ochutených medov, ktoré sa uskutoční v dňoch 31.5-2.6.2023 (hodnotenie bude krátke, max 30 min v rámci zvoleného dňa) v priestoroch Výskumného centra AgroBioTech SPU v Nitre. Vyplnením...
Vedecký seminár Udržateľné systémy inteligentného farmárstva zohľadňujúce výzvy budúcnosti
V Kongresovej sále Výskumného centra AgroBioTech SPU v Nitre sa dňa 26. apríla 2023 konal vedecký seminár projektu „Udržateľné systémy inteligentného farmárstva zohľadňujúce výzvy budúcnosti“. Odborným a organizačným garantom seminára bol prof. Ing. Marko Halo, PhD....
Agrobiotech má úspešného riešiteľa celoslovenského kola stredoškolskej odbornej činnosti
V Laboratóriu bunkovej biológie a cytogenetiky VC ABT pracoval Michal Velčic, študent tretieho ročníka Gymnázia - Piaristická spojená škola, na svojej ročníkovej práci na tému: Prooxidačné a antioxidačné vlastnosti kyseliny L-askorbovej, pod vedením Dr. Ing. Miroslavy...
Prezentácia laboratórnej činnosti v našom Výskumnom centre
V Laboratóriu analýz biologicky cenných látok sa venujeme aj stanoveniu metyl esterov mastných kyselín (FAME). Prípravu vzoriek ako aj samotné stanovenie plynovou chromatografiou si môžete pozrieť v krátkom videu. Tieto aktivity sú potrebné pre charakterizáciu...
V Senzorickom laboratóriu prebiehalo školenie uchádzačov do komisie pre senzorické hodnotenie potravín
V Senzorickom laboratóriu Výskumného centra AgroBioTech sa v uplynulých dňoch uskutočnilo školenie uchádzačov do komisie pre senzorické hodnotenie potravín. "Po roku sme pripravili preškolenie panelu hodnotiteľov, kde boli pozvaní hodnotitelia, ktorí sa za minulý rok...
Prvý modul projektu Vyšehradského fondu – „Kvalita potravín v digitálnom veku“ v Brne s témou „3D tlač potravín“
V dňoch 27. februára až 2. marca 2023 sa na Mendelovej univerzite v Brne (Česká republika) konal prvý z piatich modulov v rámci projektu Vyšehradského fondu "Kvalita potravín v digitálnom veku", do ktorého sa zapojila aj FBP v spolupráci s VC ABT, SPU v Nitre. Prvú...
Projekt INTERREG: V spolupráci s pestovateľmi zeleniny vyvinuli metodiky na detekciu vírusov, baktérií a škodlivého hmyzu
Vo Výskumnom centre AgroBioTech sa 13. decembra uskutočnilo pracovné stretnutie riešiteľov projektu s názvom Příhraniční spolupráce sdílených laboratoří pro zlepšení konkurenceschopnosti českých a slovenských producentů zeleniny, ktorý sa realizuje v rámci programu...
Výsledky výskumu prezentujeme doma i v zahraničí
Zamestnankyne Výskumného centra AgroBioTech, ktoré pôsobia na Oddelení bioekonomiky majú za sebou úspešnú vedeckú jeseň, počas ktorej aktívne prezentovali výsledky svojich vedecko-výskumných činností na viacerých medzinárodných vedeckých konferenciách. V septembri sa...
Aktuálne z projektu H2020
Vďaka projektu Horizont 2020 ID 101000501: Algae4IBD sme testovali vodné extrakty z 23 morských rias a mikrorias na minimálnu inhibičnú koncentráciu. Testované baktérie boli objednané z Nemeckej zbierky mikroorganizmov a to Bacillus cereus (DSM 31), Escherichia coli...
Projekt BestCHEESE bol úspešne implementovaný
Výskumné centrum AgroBioTech SPU v Nitre sa zapojilo do implementácie projektu v rámci strategických partnerstiev programu Erasmus+ pre aktivity odborného vzdelávania s názvom „Skúmanie technológie a štandardov tradičnej výroby syrov vo svetle Európskej únie,“ ktorý...