Zaujímavosti z výskumu realizovaného vo VC ABT
Jedlé kvety na tanieri – fialka voňavá (Viola odorata L.)
Prebúdzajúca sa jarná príroda nám okrem slnečných lúčov ponúka aj množstvo prvých liečivých rastlín, ktorých väčšina sa dá využiť ako zdroj zdravých, jedlých kvetov. Jeden z týchto zdrojov ponúka fialka voňavá (Viola odorata L.), ktorá v tomto období bohato kvitne...
„Kvalita potravín v digitálnom veku“ – 4. študijná návšteva a pozvánka na networkingové podujatie!
S radosťou Vám oznamujeme, že 4. študijný pobyt v rámci projektu „Kvalita POTRAVÍN v digitálnom veku“ organizuje Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre a Piešťanoch v dňoch 19. – 22. marca 2024. Študijný pobyt bude spojený s XXI. VEDECKÁ KONFERENCIA S...
Učíme sa navzájom
V rámci internacionalizácie vzdelávania a vedy na Slovensku podporila Slovenská akademická informačná agentúra (SAIA, n.o.) Anastasiiu Shevchenko, PhD., vedecko-pedagogickú pracovníčku Národnej Univerzity Potravinárskych Technológií v Kyjeve. V našom výskumnom centre...
Odpady z potravinárskeho priemyslu – perspektívne suroviny pre výrobu zdravých potravín
Odpady a vedľajšie produkty z potravinárskeho priemyslu sú produkované každoročne vo veľkých množstvách (približne 38%) na celom svete. Medzi rastlinné odpady a vedľajšie produkty zo spracovania patria šupky, škrupiny, stonky, semená, otruby, rezky, zvyšky po...
Podcast o potravinovom inkubátore
V rámci podcastu "Labákový Podcast inUPS" nám o Potravinovom inkubátore porozprávala Ing. Eva Ivanišová, PhD. a Ing. Lucia Gabríny, PhD. z Výskumného centra Agrobiotech. Podcast si môžete vypočuť v slovenskej aj anglickej verzii.
Prvé reprezentačné výrobky Potravinového inkubátora
Tesne pred koncom roka sa nám podarilo skompletizovať našu prvú kolekciu reprezentačných výrobkov Potravinového inkubátora. Využili sme širokú škálu surovín z univerzitnej Botanickej záhrady; infraštruktúru Potravinového inkubátora, tiež výskumného centra AgroBioTech...
Zeleninové čipsy – chutná a zdravá pochutina?
V poslednom období máme možnosť nájsť v obchodnej sieti širokú škálu výrobkov na báze zeleniny. Patria sem aj čipsy, ktoré boli v minulosti vyrábané hlavne zo zemiakov. V súčasnosti sa na tento účel spracováva už aj koreňová zelenina, tekvicová, či dokonca struková....
Potravinový inkubátor v podcaste pre RTVS
Potravinový inkubátor sme predstavili aj v zaujímavom podcaste RTVS, časť z neho v ktorej sme sa zamerali na oblátky - jeden zo symbolov Vianoc, si môžete vypočuť aj tu..
Oblátky nielen vianočné……
Oblátky patria medzi obľúbené trvanlivé pečivo, ktoré sa konzumuje hlavne v období vianočných sviatkov. Sú tiež súčasťou korpusov viacerých druhov výrobkov trvanlivého pečiva a zákuskov. K ich výrobe sa používa voda, mlieko, múka, cukor, tuk, emulgátor a ďalšie...
Príprava čajového pečiva – video
Nadšenie pre nové chute a inovácie v potravinárskom priemysle nám otvára cestu k nekonečným možnostiam. Nedávno sme sa pustili do výroby čajového pečiva s využitím vedľajšieho produktu výroby piva a to mláta v potravinovom inkubátore a naša cesta chutí a vôní bola...