Zaujímavosti z výskumu realizovaného vo VC ABT
Návšteva študentov z Kalábrie
V minulom týždni sme mali vo VC ABT Erasmus študentov farmácie z Kalábrie (IT). Pracovali sme spolu na in vivo štúdii, ktorá sa zaoberala antioxidačnými účinkami rastliny Maca peruánska na reprodukčný systém. Zisťovali sme, či Maca dokáže poskytnúť ochranu voči...
Jedlé kvety na tanieri – fialka voňavá (Viola odorata L.)
Prebúdzajúca sa jarná príroda nám okrem slnečných lúčov ponúka aj množstvo prvých liečivých rastlín, ktorých väčšina sa dá využiť ako zdroj zdravých, jedlých kvetov. Jeden z týchto zdrojov ponúka fialka voňavá (Viola odorata L.), ktorá v tomto období bohato kvitne...
„Kvalita potravín v digitálnom veku“ – 4. študijná návšteva a pozvánka na networkingové podujatie!
S radosťou Vám oznamujeme, že 4. študijný pobyt v rámci projektu „Kvalita POTRAVÍN v digitálnom veku“ organizuje Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre a Piešťanoch v dňoch 19. – 22. marca 2024. Študijný pobyt bude spojený s XXI. VEDECKÁ KONFERENCIA S...
Učíme sa navzájom
V rámci internacionalizácie vzdelávania a vedy na Slovensku podporila Slovenská akademická informačná agentúra (SAIA, n.o.) Anastasiiu Shevchenko, PhD., vedecko-pedagogickú pracovníčku Národnej Univerzity Potravinárskych Technológií v Kyjeve. V našom výskumnom centre...
Odpady z potravinárskeho priemyslu – perspektívne suroviny pre výrobu zdravých potravín
Odpady a vedľajšie produkty z potravinárskeho priemyslu sú produkované každoročne vo veľkých množstvách (približne 38%) na celom svete. Medzi rastlinné odpady a vedľajšie produkty zo spracovania patria šupky, škrupiny, stonky, semená, otruby, rezky, zvyšky po...
Podcast o potravinovom inkubátore
V rámci podcastu "Labákový Podcast inUPS" nám o Potravinovom inkubátore porozprávala Ing. Eva Ivanišová, PhD. a Ing. Lucia Gabríny, PhD. z Výskumného centra Agrobiotech. Podcast si môžete vypočuť v slovenskej aj anglickej verzii.
Prvé reprezentačné výrobky Potravinového inkubátora
Tesne pred koncom roka sa nám podarilo skompletizovať našu prvú kolekciu reprezentačných výrobkov Potravinového inkubátora. Využili sme širokú škálu surovín z univerzitnej Botanickej záhrady; infraštruktúru Potravinového inkubátora, tiež výskumného centra AgroBioTech...
Zeleninové čipsy – chutná a zdravá pochutina?
V poslednom období máme možnosť nájsť v obchodnej sieti širokú škálu výrobkov na báze zeleniny. Patria sem aj čipsy, ktoré boli v minulosti vyrábané hlavne zo zemiakov. V súčasnosti sa na tento účel spracováva už aj koreňová zelenina, tekvicová, či dokonca struková....
Potravinový inkubátor v podcaste pre RTVS
Potravinový inkubátor sme predstavili aj v zaujímavom podcaste RTVS, časť z neho v ktorej sme sa zamerali na oblátky - jeden zo symbolov Vianoc, si môžete vypočuť aj tu..
Oblátky nielen vianočné……
Oblátky patria medzi obľúbené trvanlivé pečivo, ktoré sa konzumuje hlavne v období vianočných sviatkov. Sú tiež súčasťou korpusov viacerých druhov výrobkov trvanlivého pečiva a zákuskov. K ich výrobe sa používa voda, mlieko, múka, cukor, tuk, emulgátor a ďalšie...