Zaujímavosti z výskumu realizovaného vo VC ABT

Oblátky nielen vianočné……

Oblátky patria medzi obľúbené trvanlivé pečivo, ktoré sa konzumuje hlavne v období vianočných sviatkov. Sú tiež súčasťou korpusov viacerých druhov výrobkov trvanlivého pečiva a zákuskov. K ich výrobe sa používa voda, mlieko, múka, cukor, tuk, emulgátor a ďalšie...

preèítajte si viac

Príprava čajového pečiva – video

Nadšenie pre nové chute a inovácie v potravinárskom priemysle nám otvára cestu k nekonečným možnostiam. Nedávno sme sa pustili do výroby čajového pečiva s využitím vedľajšieho produktu výroby piva a to mláta v potravinovom inkubátore a naša cesta chutí a vôní bola...

preèítajte si viac

Jablko – nedocenené ovocie

Väčšina ľudí je presvedčených, že najzdravšie ovocie pochádza z dovozu. Tradične dobrú povesť majú pomaranče, grapefruity, ananás a avokádo. Avšak v prvej desiatke rebríčka najzdravšieho druhu ovocia jednoznačne dominuje „obyčajné jablko“. Jablko obsahuje približne 95...

preèítajte si viac

Zdravie ukryté v šípkach

Šípky si získali pozornosť ľudí už v historickej antike. Dekoratívne červené plody ruže šípovej (Rosa canina L.) nájdeme na slnkom zaliatych svahoch a na miestach s nadmorskou výškou do 1000 m. Zberajú sa v priebehu septembra a októbra, ale najchutnejšie sú tie, ktoré...

preèítajte si viac

Tekvica veľkoplodá (Cucurbita maxima L.)

Máme tu koniec októbra a viacerí, hlavne detskí nadšenci si vyrezávajú tekvice, resp. pripravujú rôzne tekvicové dekorácie. Ako dobre však poznáme túto plodinu? Poďme si ju trošku predstaviť. Za vlasť tekvice sa dlhú dobu považoval Starý svet, hlave staroveký Egypt....

preèítajte si viac