Zaujímavosti z výskumu realizovaného vo VC ABT
Zeleninové čipsy – chutná a zdravá pochutina?
V poslednom období máme možnosť nájsť v obchodnej sieti širokú škálu výrobkov na báze zeleniny. Patria sem aj čipsy, ktoré boli v minulosti vyrábané hlavne zo zemiakov. V súčasnosti sa na tento účel spracováva už aj koreňová zelenina, tekvicová, či dokonca struková....
Potravinový inkubátor v podcaste pre RTVS
Potravinový inkubátor sme predstavili aj v zaujímavom podcaste RTVS, časť z neho v ktorej sme sa zamerali na oblátky - jeden zo symbolov Vianoc, si môžete vypočuť aj tu..
Oblátky nielen vianočné……
Oblátky patria medzi obľúbené trvanlivé pečivo, ktoré sa konzumuje hlavne v období vianočných sviatkov. Sú tiež súčasťou korpusov viacerých druhov výrobkov trvanlivého pečiva a zákuskov. K ich výrobe sa používa voda, mlieko, múka, cukor, tuk, emulgátor a ďalšie...
Príprava čajového pečiva – video
Nadšenie pre nové chute a inovácie v potravinárskom priemysle nám otvára cestu k nekonečným možnostiam. Nedávno sme sa pustili do výroby čajového pečiva s využitím vedľajšieho produktu výroby piva a to mláta v potravinovom inkubátore a naša cesta chutí a vôní bola...
Žalude – znovuobjavený alternatívny zdroj potravín
Na jeseň ich s nadšením zbierajú deti, pochutnávajú si na nich zvieratá. Kedysi ich naši predkovia využívali na prípravu múky, tiež ako náhražku za kávu, ktorá bola drahá, vzácna a mohli si ju dovoliť len zámožnejšie rodiny. Žalude slúžili aj na prípravu liečiv,...
Jablko – nedocenené ovocie
Väčšina ľudí je presvedčených, že najzdravšie ovocie pochádza z dovozu. Tradične dobrú povesť majú pomaranče, grapefruity, ananás a avokádo. Avšak v prvej desiatke rebríčka najzdravšieho druhu ovocia jednoznačne dominuje „obyčajné jablko“. Jablko obsahuje približne 95...
Zdravie ukryté v šípkach
Šípky si získali pozornosť ľudí už v historickej antike. Dekoratívne červené plody ruže šípovej (Rosa canina L.) nájdeme na slnkom zaliatych svahoch a na miestach s nadmorskou výškou do 1000 m. Zberajú sa v priebehu septembra a októbra, ale najchutnejšie sú tie, ktoré...
Tekvica veľkoplodá (Cucurbita maxima L.)
Máme tu koniec októbra a viacerí, hlavne detskí nadšenci si vyrezávajú tekvice, resp. pripravujú rôzne tekvicové dekorácie. Ako dobre však poznáme túto plodinu? Poďme si ju trošku predstaviť. Za vlasť tekvice sa dlhú dobu považoval Starý svet, hlave staroveký Egypt....
V Potravinovom inkubátore dávame možnosť všetkým potravinovým nadšencom
Každého kto má nápad, myšlienku na niečo inovatívne, týkajúce sa potravín radi privítame a poskytneme mu priestor na realizáciu. Tak to bolo aj v prípade študentky Jawa Hassa zo Sýrie, ktorá momentálne v rámci programu Erasmus študuje na našej univerzite. V rámci...
Práve sa pripravujú zdravé produkty na báze ovocia, zeleniny a liečivých rastlín
V Potravinovom inkubátore Výskumného centra AgroBioTech v týchto dňoch prebiehajú intenzívne prípravy produktov na báze ovocia, zeleniny a liečivých rastlín. Prepája sa tak činnosť Botanickej záhrady, ktorá produkuje širokú škálu kvalitných a zaujímavých surovín...