V poslednom období máme možnosť nájsť v obchodnej sieti širokú škálu výrobkov na báze zeleniny. Patria sem aj čipsy, ktoré boli v minulosti vyrábané hlavne zo zemiakov. V súčasnosti sa na tento účel spracováva už aj koreňová zelenina, tekvicová, či dokonca struková. Sú však zeleninové čipsy ozaj zdravé? Túto otázku si možno kladie väčšina z nás pri ich kúpe. Často si maškrtenie ospravedlňujeme, tým, že však idem si dať „len zeleninu“. Veľmi dôležité je si uvedomiť, že čipsy sa vyrábajú vysmážaním v horúcom oleji, a tak sa určite nejdená o diétny výrobok, ale naopak ukrýva v sebe skryté tuky a často aj nežiaduce trans mastné kyseliny. Vždy je potrebné skontrolovať etiketu a pozrieť sa na nutričné parametre, predovšetkým obsah tuku a kalorickú hodnotu. V rámci výroby zdravších a inovatívnych potravín sú snahy o nové technologické postupy, ako sú šetrné fritovanie vo vákuu a pod.
V potravinovom inkubátore sa snažíme vyrábať zdravšie produkty, a tak sme skúsili vyrobiť zeleninové čipsy, ale nie klasickým spôsobom vo fritéze, ale sušením v sušiarni. Zachovali si svoju farbu, aj obsah biologicky aktívnych látok – čím môžeme tvrdiť, že sa jedná o diétnu pochutinu. Avšak tým, že neprešli procesom fritovania, ich štruktúra nie je krehká a chrumkavá ako sme u týchto typov výrobkov zvyknutí, ale trošku húževnatejšia . Preto sa s nimi v ústach musíme trošku popasovať, no chuť a nutričné benefity určite stoja za to!