Máme tu koniec októbra a viacerí, hlavne detskí nadšenci si vyrezávajú tekvice, resp. pripravujú rôzne tekvicové dekorácie. Ako dobre však poznáme túto plodinu? Poďme si ju trošku predstaviť.

Za vlasť tekvice sa dlhú dobu považoval Starý svet, hlave staroveký Egypt. Novodobé výskumy však nepochybne dokazujú jej americký pôvod. Tekvica veľkoplodá pochádza z Peru, kde sa jej nález datuje z doby 1200 rokov pred našim letopočtom. Do Severnej Ameriky sa dostala s príchodom Európanov a získala tu najväčšiu tvarovú pestrosť a rôznorodosť využitia. Dnes a pestuje vo všetkých svetadieloch až 60 ° s.š., a to i vo vyššej nadmorskej výške. V Európe je najrozšírenejšie v Stredomorí, na Balkáne a v južnom Rusku.

Veľké plody s mohutnou oranžovou dužinou sa využívajú v plnej zrelosti, preto sa zberajú až tesne pre tým, než začne mrznúť. Pripravujú sa z nich teplé pokrmy, kompóty, náplne do koláčov, cukrovinky. Slúži tiež na kŕmne účely. Zrelé plody obsahujú vysoké množstvo sacharidov a karotenoidov (prekurzory vitamín A). Semená sú bohaté na olej s vysokým podielom esenciálnych mastných kyselín a vitamínov rozpustných v tuku.

Využime preto všetky tieto benefity a skúsme ju viac zaradiť do nášho jedálnička. Pre inšpiráciu uvádzame recept na vynikajúce tekvicové muffiny.

Tekvicové muffiny

300 g tekvicového pyré (pripravíme uvarením očistenej tekvice a následne rozmixujeme na pyré), 2 vajcia, 150 g cukru, 150 ml slnečnicového oleja, 200 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 1 čajový lyžička sódy bikarbóny, ½ čajovej lyžičky mletej škorice

Rúru rozohrejeme na 200 °C. Vo väčšej miske spolu vymiešame tekuté suroviny a cukor v nasledovnom poradí: vajcia, cukor, olej a tekvicové pyré. V inej miske si navážime múku a spojíme ju práškom do pečiva, sódou a škoricou. Potom múku už len vareškou zľahka zapracujeme do tekutej zmesi. Cesto rovnomerne rozložíme do 12 papierových košíčkov uložených v plechu na muffiny alebo do silikónových košíkov na muffiny. Každý muffin posypeme štipkou kryštálového cukru a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 25 až 30 minút.