Každého kto má nápad, myšlienku na niečo inovatívne, týkajúce sa potravín radi privítame a poskytneme mu priestor na realizáciu. Tak to bolo aj v prípade študentky Jawa Hassa zo Sýrie, ktorá momentálne v rámci programu Erasmus študuje na našej univerzite. V rámci praktickej stáže, ktorá je nevyhnutnou súčasťou štúdia, realizovaná vo Výskumnom centre AgroBioTech a Potravinovom inkubátore, sa študentka podieľala na zbere ovocia a zeleniny v Botanickej záhrade SPU. Zaujali ju tekvice, a prišla s myšlienkou vyskúšať u nás v laboratóriu tradičný sýrsky recept na výrobu chutnej cukrovinky. Experiment sa vydaril a z výsledku sme boli nadšení. Nikoho by ani nenapadlo, že z tekvice sa dá vyrobiť takýto atraktívny chutný produkt! Cukrovinku z tekvice zaradíme medzi portfólio našich výrobkov. Pridanou hodnotou celého výrobného procesu bol aj sirup, ktorý vznikol ako „odpadový materiál“. Sirup je mierne korenistý s nádychom škorice a klinčekov a budeme ho využívať na prípravu nealkoholických limonád a tiež na dekorovanie pečiva a zákuskov.