Aktuality
Aktuality výskumného centraZapojte sa do klinickej štúdie o účinkoch cesnaku medvedieho!
Prihlasovať sa dá cez formulár: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-_R5rwz22CPvRCDgcRpNHCg13ldvsB105-KrwYthrXJ8xSw/viewform?usp=sf_link
Odborníci sa zameriavajú na nové postupy sous-vide metódy prípravu potravinových výrobkov
Ako zachovať charakteristickú arómu, pôvodný vzhľad, farbu, ako aj všetky dôležité vitamíny a živiny v potravinách? Odpoveď na túto otázku ponúka aj aktuálne prebiehajúci výskum vedeckých pracovníkov z Výskumného centra AgroBioTech SPU v Nitre v spolupráci s Fakultou...
Výskumné centrum AgroBioTech sa zapojilo do vyučovacieho procesu
V novembri 2021 boli vydané vysokoškolské skriptá s názvom „Senzorická analýza potravín“ od autorského kolektívu doc. Ing. Vladimír Vietoris, PhD. (FBP), Ing. Patrícia Martišová, PhD. (VC ABT) a Ing. Jana Štefániková, PhD. (VC ABT). Skriptá bližšie definujú...
Vedkyňa hľadá a skladá výživnejšie potraviny: chutia jej bezlepkové krekry z batatovej múky
Aj výroba potravín je veda. Odborníci zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre vyrábajú krekry, sušienky, keksíky či pečivo, ktoré majú vyššiu nutričnú hodnotu alebo špeciálne zloženie. Vďaka nemu sú vhodné aj pre celiatikov, cukrovkárov alebo pacientov s...
Študentskou osobnosťou Slovenska sa stal Marko Halo z FBP
Študentskou osobnosťou Slovenska za rok 2020/2021 v kategórii Poľnohospodárstvo, lesníctvo, drevárstvo sa stal Ing. Marko Halo, PhD. z Ústavu aplikovanej biológie Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre. V súčasnosti pôsobí vo Výskumnom centre AgroBioTech...
AgroBioTech je súčasťou projektu H2020 Algae4IBD
Výskumné centrum AgroBioTech je súčasťou projektu Horizont2020, ktorý je zameraný na riasy a ich vplyvy na liečbu zápalov a bolesti. Výskyt IBD (Inflammatory bowel disease) sa v posledných desaťročiach zvyšuje najmä vo vyspelých krajinách. Zápalovým ochorením čriev...
Druhé medzinárodné stretnutie k projektu “BestCHEESE” v Slovinsku
V dňoch 23-26 novembra 2021 sa uskutočnilo ďalšie stretnutie projektu: Investigation of Traditional Cheese Production Technology and Standards in the Light of European Union – BestCHEESE, ktoré sa sa konalo v Ľublane v Slovinsku. Medzi partnerov projektu okrem...
Inovácie a nové trendy v agropotravinárstve
Na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre sa každý rok organizuje EIT Food Hub Awareness day na šírenie povedomia o inováciách a nových trendoch v agropotravinárstve. Pod záštitou koordinátorky EIT Food Hub-u na SPU v Nitre, prof. Ing. Adrianou Kolesárovou,...
Veronika Valková: Nové typy potravín chránia zdravie
Výrazne uľahčiť stravovanie ľuďom s rôznymi alergiami, diabetom, laktózovou intoleranciou, celiakiou, chrániť zdravie všetkých konzumentov. To je hlavným cieľom tímu výskumníkov z Laboratória cereálnych technológií Výskumného centra AgroBioTech Slovenskej...
Zapojenie konzumentov do vývoja potravinového výrobku
Pozývame Vás na finálne stretnutie k projektu EIT Food RIS Consumer Engagement Labs, ktoré sa bude konať dňa 16. novembra 2021 o 13:00 hod. prostredníctvom platformy Zoom. Na seminári budú okrem výsledkov projektu diskutované aj pohľady spotrebiteľov, pohľady...