Aj výroba potravín je veda. Odborníci zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre vyrábajú krekry, sušienky, keksíky či pečivo, ktoré majú vyššiu nutričnú hodnotu alebo špeciálne zloženie. Vďaka nemu sú vhodné aj pre celiatikov, cukrovkárov alebo pacientov s laktózovou intoleranciou.
„Zameriavame sa najmä na tradičné slovenské plodiny. Často používame rôzne druhy strukovín, nakoľko sú dobrým zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny, vitamínov, minerálov a iných cenných látok,“ objasňuje vedkyňa Veronika Valková z Laboratória cereálnych technológií Výskumného centra AgroBioTech SPU v Nitre.
Ako odhadujete, že bude vyzerať naša strava v blízkej budúcnosti?
Predpokladám, že v budúcnosti nás určite čakajú zmeny v stravovacích návykoch. Môžu byť podmienené najmä nutnosťou zvýšenia produkcie potravín, aby jej bol dostatok pre všetkých obyvateľov planéty.
Jednou z možností môže byť napríklad konzumácia hmyzu ako alternatívy ku konzumácii mäsa, ktorá je na vzostupe.
Myslíte si, že sa dnes ľudia viac zaujímajú o zloženie potravín než v minulosti?
Určite áno. Dokonca to omnoho viac zaujíma aj obchodníkov. Je preukázateľné, že ľudia sa viac zaujímavú o zdravý životný štýl než kedysi. Za posledné desaťročie sa oveľa viac starajú o to, čo jedia, a snažia sa aj vyhýbať umelým látkam, ktoré sa pridávajú do potravín, aby predĺžili ich trvanlivosť. Začali viac hľadať prírodné alternatívy.
Celý článok si môžete prečítať tu: https://primar.sme.sk/c/22820102/vedkyna-hlada-a-sklada-vyzivnejsie-potraviny-chutia-jej-bezlepkove-krekry-z-batatovej-muky.html