Potravinový inkubátor - blog
Informácie o projektePotravinový inkubátor SPU v Nitre stal sa schválenou prevádzkou na výrobu potravín
Potravinový inkubátor bol schválený ako prevádzka na výrobu potravín na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre dňa 16.4.2024. Je to významný krok pre univerzitu, nakoľko sa jedná o prvý Potravinový inkubátor na Slovensku,...
Potravinový inkubátor prináša možnosti pre lepšiu pripravenosť študentov do potravinárskej praxe
Študenti tretieho ročníka študijného programu Bezpečnosť a kontrola potravín navštívili dňa 27. 3. 2024 priestory Potravinového inkubátora v rámci predmetu Správna výrobná prax. Vedecká garantka Potravinového inkubátora Ing. Eva Ivanišová, PhD. oboznámila študentov...
Jedlé kvety na tanieri – fialka voňavá (Viola odorata L.)
Prebúdzajúca sa jarná príroda nám okrem slnečných lúčov ponúka aj množstvo prvých liečivých rastlín, ktorých väčšina sa dá využiť ako zdroj zdravých, jedlých kvetov. Jeden z týchto zdrojov ponúka fialka voňavá (Viola odorata L.), ktorá v tomto období bohato kvitne...
Odpady z potravinárskeho priemyslu – perspektívne suroviny pre výrobu zdravých potravín
Odpady a vedľajšie produkty z potravinárskeho priemyslu sú produkované každoročne vo veľkých množstvách (približne 38%) na celom svete. Medzi rastlinné odpady a vedľajšie produkty zo spracovania patria šupky, škrupiny, stonky, semená, otruby, rezky, zvyšky po...
Podcast o potravinovom inkubátore
V rámci podcastu "Labákový Podcast inUPS" nám o Potravinovom inkubátore porozprávala Ing. Eva Ivanišová, PhD. a Ing. Lucia Gabríny, PhD. z Výskumného centra Agrobiotech. Podcast si môžete vypočuť v slovenskej aj anglickej verzii.
Prvé reprezentačné výrobky Potravinového inkubátora
Tesne pred koncom roka sa nám podarilo skompletizovať našu prvú kolekciu reprezentačných výrobkov Potravinového inkubátora. Využili sme širokú škálu surovín z univerzitnej Botanickej záhrady; infraštruktúru Potravinového inkubátora, tiež výskumného centra AgroBioTech...
Zeleninové čipsy – chutná a zdravá pochutina?
V poslednom období máme možnosť nájsť v obchodnej sieti širokú škálu výrobkov na báze zeleniny. Patria sem aj čipsy, ktoré boli v minulosti vyrábané hlavne zo zemiakov. V súčasnosti sa na tento účel spracováva už aj koreňová zelenina, tekvicová, či dokonca struková....
Potravinový inkubátor v podcaste pre RTVS
Potravinový inkubátor sme predstavili aj v zaujímavom podcaste RTVS, časť z neho v ktorej sme sa zamerali na oblátky - jeden zo symbolov Vianoc, si môžete vypočuť aj tu..
Oblátky nielen vianočné……
Oblátky patria medzi obľúbené trvanlivé pečivo, ktoré sa konzumuje hlavne v období vianočných sviatkov. Sú tiež súčasťou korpusov viacerých druhov výrobkov trvanlivého pečiva a zákuskov. K ich výrobe sa používa voda, mlieko, múka, cukor, tuk, emulgátor a ďalšie...
Príprava čajového pečiva – video
Nadšenie pre nové chute a inovácie v potravinárskom priemysle nám otvára cestu k nekonečným možnostiam. Nedávno sme sa pustili do výroby čajového pečiva s využitím vedľajšieho produktu výroby piva a to mláta v potravinovom inkubátore a naša cesta chutí a vôní bola...