Domov › Laboratóriá › Laboratórium potravín živočíšneho pôvodu
Laboratórium potravín živočíšneho pôvodu
Infraštruktúra
Vedeckovýskumné činnosti laboratória
- Testovanie podmienok dlhodobej fermentácie (rôzna teplota a vlhkosť pri zrecom procese) fermentovaných mäsových výrobkov,
- testovanie výroby fermentovaných mäsových výrobkov s prídavkom probiotickej kultúry, štartovacej kultúry a stévie, a ich vplyv na texturálne a senzorické vlastnosti,
- testovanie navrhnutého výrobného postupu syra obohateného chilli papričkami a kôprom na zloženie, texturálne a senzorické vlastnosti,
- výskum vplyvu pohánkového medu pridávaného do jogurtov v rôznych fázach výroby na texturálne, mikrobiologické a senzorické vlastnosti výrobkov,
- analýza hydroxymetylfurfuralu v mede,
- testovanie prídavku mliečnych bielkovín (kazeín, srvátkové bielkoviny) na texturálne vlastnosti jogurtov,
- sledovanie texturálnych vlastností kefíru vyrábaného s rôznymi kultúrami a podmienok fermentácie (teplota a doba),
- stanovenie zmien textúry parených syrov v dobe ich trvanlivosti.
Riešené projekty
05-GA SPU-17
Testovanie výroby a skladovania peľovej konzervy. Zodpovedný riešiteľ: Ing. Vladimíra Kňazovická, PhD.
APVV-16-0244
Kvalitatívne faktory vplývajúce na výrobu a spotrebu mlieka a syrov. Zodpovedný riešiteľ: prof. Ing. Ľudmila Nagyová, PhD.
Publikácie
Publikácie s poďakovaním VC ABT (evidované v databáze EPCA)
Skupina A (kvantifikácia publikačnej činnosti)
Vplyv repkového medu na prežívanie jogurtovej kultúry [elektronický zdroj] = Effect of rape honey on survival of yogurt culture / Margita Čanigová .. [et al.]. — ilustr., tab. — ITMS 26220220180. In: Bezpečnosť a kontrola potravín. — 1. vyd.. — 1 CD-ROM (300 s.). — 978-80-552-1649-2 Bezpečnosť a kontrola potravín. — Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2017. — s. 160-163, CD-ROM.
Vplyv rôznych prídavkov agátového medu na texturálne vlastnosti jogurtu počas skladovania [elektronický zdroj] = Effect of various additions of acacia honey on textural properties of yogurt during its storage / Zuzana Remeňová .. [et al.]. — ilustr., tab. — ITMS 26220220180. In: Bezpečnosť a kontrola potravín. — 1. vyd.. — 1 CD-ROM (300 s.). — 978-80-552-1649-2 Bezpečnosť a kontrola potravín. — Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2017. — s. 180-183, CD-ROM.
Máte záujem o spoluprácu?
Kontaktujte nás pre viac informácií o možnostiach spolupráce a výskumných projektoch.