Domov › Laboratóriá › Senzorické laboratórium
Senzorické laboratórium

Infraštruktúra
Vedeckovýskumné činnosti laboratória
- Overovanie a optimalizovanie technologických postupov výroby potravín vyvíjaných v ostatných technologicky zameraných laboratóriách (Laboratórium cereálnych technológií, Laboratórium potravín živočíšneho pôvodu, Experimentálny pivovar, Laboratórium nápojov),
- senzorické hodnotenie potravinárskych výrobkov pomocou panelu hodnotiteľov,
- senzorické hodnotenie pomocou inštrumentálnych metód.
Riešené projekty
Aktuálne riešené projekty
- GA FAPZ 2/2024/2026 Inovačný potenciál šáchora jedlého a perspektívy využitia jeho hľúz pre zvyšovanie kvality zdravia/ The innovative potential of the edible yellow nutsedge and the prospects for using its tubers to improve the quality of health.
Zodpovedný riešiteľ projektu: Ing. Zuzana Kňažická, PhD.
Roky realizácie projektu: 2024-2026 - 1-GA-SPU-24 Podpora inovácií v potravinárskom priemysle prostredníctvom „Potravinového Inkubátora“/ Support of innovations in the food industry through the „Food Incubator“
Zodpovedný riešiteľ projektu: Ing. Lucia Ailer, PhD.
Roky realizácie projektu: 2024-2026 - 09I01-03-V04-00057 Inovácie v biodostupnosti aktívnych biologických zložiek rias v potravinách mikroenkapsuláciou/ Innovations in the bioavailability of active biological components of algae in food through microencapsulation
Zodpovedný riešiteľ projektu: RNDr. Hana Ďúranová, PhD.
Roky realizácie projektu: 2024-2025 - APVV-22-0348 Potenciálny protirakovinový účinok MCT kokosového oleja podmienený prídavkom extraktov z vybraných plodov Capsicum spp./ Potential anticancer effect of MCT coconut oil determined by addition of plant extracts from selected Capsicum spp. fruits
Zodpovedný riešiteľ projektu: RNDr. Hana Ďúranová, PhD.
Roky realizácie projektu: 2023/2027 - VEGA 1/0602/22 Možnosti eliminácie xenobiotík v jedlých lesných plodoch z environmentálne zaťažených území/ Possibilities of elimination of xenobiotics in edible forest fruits from environmentally polluted areas
Zodpovedný riešiteľ projektu: Ing. Július Árvay, PhD.
Roky realizácie projektu: 2022-2025
Úspešne ukončené projekty
- Granty nadácií Odborné vzdelávanie pre sektory hospodárskeho rastu v Strednej Ázii/ Professional Education for Economic Growth Sectors in Central Asia
Zodpovedný riešiteľ projektu: prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD.
Roky realizácie projektu: 2023-2024 - 18-GASPU-2021 Moderné postupy a technológie zvyšujúce kvalitu vybraného sous-vide potravinového modelu/ Modern procedures and technologies increasing the quality of a selected sous-vide food model
Zodpovedný riešiteľ projektu: Ing. Jana Lakatošová, PhD.
2021-2024 - 14-GASPU-2021 Analýza spotrebiteľského správania pri medoch obohatených o zdraviu prospešné látky/ Analysis of consumer behavior towards honeys enriched with health-promoting substances
Zodpovedný riešiteľ projektu: Ing. Peter Šedík, PhD.
Roky realizácie projektu: 2021-2024 - VEGA 1/0415/21 Interdisciplinárny výskum spotrebiteľského správania na trhu včelieho medu s akcentom na jeho kvalitu a nutričnú hodnotu/ Interdisciplinary research on consumer behavior on the honey market with an emphasis on its quality and nutritional value
Zodpovedný riešiteľ projektu: Ing. Peter Šedík, PhD.
Roky realizácie projektu: 2021-2023 - Drive4SiFood Dopytovo-orientovaný výskum pre udržateľné a inovatívne potraviny, Drive4SIFood/ Demand-driven research for the sustainable and innovative food, Drive4SIFood
Zodpovedný riešiteľ projektu: Ing. Lucia Gabríny, PhD.
Roky realizácie projektu: 2019-2023 - APVV-16-1244 Kvalitatívne faktory vplývajúce na výrobu a spotrebu mlieka a syrov/ Qualitative factors influencing the production and consumption of milk and cheese
Zodpovedný riešiteľ projektu: prof. Ing. Ľudmila Nagyová, PhD.
Roky realizácie projektu: 2017-2020 - VEGA 1/0139/17 Nekonvenčné a minoritné plodiny využiteľné pre prípravu potravín nového typu dizajnovaných pre osobitné výživové účely.
Zodpovedný riešiteľ projektu: prof. RNDr. Alena Vollmannová, PhD.
Roky realizácie projektu: 2017-2020 - VEGA 1/0280/17 Validácia vývoja funkčných potravín pomocou senzorickej analýzy a prístrojov umelej percepcie/ Validation of functional food development using sensory analysis and artificial perception devices
Zodpovedný riešiteľ projektu: Ing. Vladimír Vietoris, PhD.
Roky realizácie projektu: 2017-2019 - VEGA 1/0308/14 Detekcia chemoprotektívnych látok v tradičných i minoritných druhoch strukovín využiteľných pri príprave funkčných potravín
Zodpovedný riešiteľ projektu: prof. RNDr. Alena Vollmannová, PhD.
Roky realizácie projektu: 2014-2016
Publikácie
Publikačná činnosť s výskumom realizovaným v laboratóriu za obdobie 2020-2024 (evidované v databáze EPCA)
Vedecké monografie vydané v zahraničných vydavateľstvách
JOANIDIS, Patrícia – LAKATOŠOVÁ, Jana – BERČÍK, Jakub – VIETORIS, Vladimír. Senzorická analýza a spotrebiteľská neuroveda pri hodnotení parených syrov : vedecká monografia. 1st. ed. Ostrava : Key Publishing s.r.o., 2020. 105 s. ISBN 978-80-7418-354-6.
Vedecké práce v zahraničných karentovaných časopisoch
STARZYŃSKA-JANISZEWSKA, Anna – STODOLAK, Bozena – LAKATOŠOVÁ, Jana – JOANIDIS, Patrícia – MICKOWSKA, Barbara – ŠNIRC, Marek. Nutritional and sensory parameters of amazake from the recycling of stale bread. In Waste Management. ISSN 0956-053X, 2024, vol. 186, no. 15, s. 345-354. Dostupné na internete: https://doi.org/10.1016/j.wasman.2024.06.028.
Indexované v: CCC, WoS, SCOPUS
Typ výstupu: článok
ŠIMORA, Veronika – ĎÚRANOVÁ, Hana – BRINDZA, Jan – MONCADA, Marvin – IVANIŠOVÁ, Eva – JOANIDIS, Patrícia – STRAKA, Dušan – GABRÍNY, Lucia – KAČÁNIOVÁ, Miroslava. Cornelian Cherry (Cornus mas) powder as a functional ingredient for the formulation of bread loaves: Physical properties, nutritional value, phytochemical composition, and sensory attributes. In Foods Online. ISSN 2304-8158, 2023, vol. 12, no. 3, art. no. 593 [13 s.]. Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/foods12030593.
Indexované v: CCC, WoS, SCOPUS, MEDLINE
Typ výstupu: článok
PLUTA-KUBICA, Agnieszka – NAJGEBAUER-LEJKO, Dorota – DOMAGALA, Jacek – LAKATOŠOVÁ, Jana – GOLIAN, Jozef. The effect of cow breed and wild garlic leaves (Allium ursinum L.) on the sensory quality, volatile compounds, and physical properties of unripened soft rennet-curd cheese. In Foods Online. ISSN 2304-8158, 2022, vol. 11, 24, art. no. 3948 [14] s. Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/foods11243948.
Indexované v: CCC, WoS, SCOPUS
Typ výstupu: článok
ŠIMORA, Veronika – ĎÚRANOVÁ, Hana – HAVRLENTOVÁ, Michaela – IVANIŠOVÁ, Eva – MEZEY, Ján – TÓTHOVÁ, Zuzana – GABRÍNY, Lucia – KAČÁNIOVÁ, Miroslava. Selected physico-chemical, nutritional, antioxidant and sensory properties of wheat bread supplemented with apple pomace powder as a by-poduct from juice production. In Plants-Basel. ISSN 2223-7747 online, 2022, vol. 11, iss. 9, art. no 1256, [11] s. Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/plants11091256.
Indexované v: CCC, WoS, SCOPUS
Typ výstupu: článok
BOJŇANSKÁ, Tatiana – MUSILOVÁ, Janette – VOLLMANNOVÁ, Alena. Effects of adding legume flours on the rheological and breadmaking properties of dough. In Foods Online. ISSN 2304-8158, 2021, vol. 10, no. 5, art. no. 1087 [22 s.]. Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/foods10051087.
Indexované v: CCC, WoS, SCOPUS
KORČOK, Melina – VIETORISOVÁ, Nikola – JOANIDIS, Patrícia – LAKATOŠOVÁ, Jana – MRAVCOVÁ, Anna – VIETORIS, Vladimír. Aromatic profile of hydroponically and conventionally grown tomatoes. In Applied Sciences-Basel. ISSN 2076-3417 online, 2021, vol. 11, no. 17, art. no. 8012, [16] s. Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/app11178012.
Indexované v: WoS, SCOPUS, CCC
LAKATOŠOVÁ, Jana – JOANIDIS, Patrícia – ŠNIRC, Marek – ŠEDÍK, Peter – VIETORIS, Vladimír. Screening of the honey aroma as a potential essence for the aromachology. In Applied Sciences-Basel. ISSN 2076-3417 online, 2021, vol. 11, no. 17, art. no. 8177, [9] s. Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/app11178177.
Indexované v: WoS, SCOPUS, CCC
LAKATOŠOVÁ, Jana – JOANIDIS, Patrícia – ŠNIRC, Marek – KUNCA, Vladimír – ÁRVAY, Július. The effect of Amanita rubescens pers developmental stages on aroma profile. In Journal of fungi Online. ISSN 2309-608X online, 2021, vol. 7, no. 7, art. no. 611 [16] s.
Indexované v: CCC, WoS, SCOPUS
LAKATOŠOVÁ, Jana – DUCKOVÁ, Viera – MIŠKEJE, Michal – KAČÁNIOVÁ, Miroslava – ČANIGOVÁ, Margita. The impact of different factors on the quality and volatile organic compounds profile in “bryndza” cheese. In Foods Online. ISSN 2304-8158, 2020, vol. 9, iss. 9, article number 1195 [13 s.]. Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/foods9091195.
Indexované v: WoS, SCOPUS
LAKATOŠOVÁ, Jana – ŠIMORA, Veronika – NAGYOVÁ, Veronika – HYNŠT, Matej – MIŠKEJE, Michal – BOROTOVÁ, Petra – VIETORIS, Vladimír – ÁRVAY, Július – BOJŇANSKÁ, Tatiana. The influence of lupine flour on selected parameters of novel bakery products. In Czech journal of food sciences. ISSN 1212-1800, 2020, vol. 38, no. 6, s. 367-374. Dostupné na internete: https://doi.org/10.17221/51/2020-CJFS.
Indexované v: WoS, SCOPUS
LAKATOŠOVÁ, Jana – JOANIDIS, Patrícia – ÁRVAY, Július – JANKURA, Ervín – KAČÁNIOVÁ, Miroslava – GÁLOVÁ, Jana – VIETORIS, Vladimír. Comparison of electronic systems with sensory analysis for the quality evaluation of parenica cheese. In Czech journal of food sciences. ISSN 1212-1800, 2020, vol. 38, no. 5, s. 273-279. Dostupné na internete: https://doi.org/10.17221/42/2020-CJFS.
Indexované v: WoS, SCOPUS
ŠIMORA, Veronika – ĎÚRANOVÁ, Hana – LAKATOŠOVÁ, Jana – MIŠKEJE, Michal – TOKÁR, Marián – GABRÍNY, Lucia – KOWALCZEWSKI, Przemysław Łukasz – KAČÁNIOVÁ, Miroslava. Wheat Bread with Grape Seeds Micropowder:Impact on Dough Rheology and Bread Properties. In Applied Rheology. ISSN 1430-6395, 2020, vol. 30, no. 1, s. 138-150, online. Dostupné na internete: https://dx.doi/10.1515/arh-2020-0112.
Indexované v: WoS
KIRSANOV, Dmitry O. – MEDNOVA, Olga – VIETORIS, Vladimír – KILMARTIN, Paul A. – LEGIN, Andrey. Towards reliable estimation of an „electronic tongue“ predictive ability from PLS regression models in wine analysis. In Talanta. ISSN 0039-9140, 2012, vol. 90, s. 109-116.
Indexované v: WoS, SCOPUS
Vedecké práce v domácich karentovaných časopisoch
SCHWARCZOVÁ, Eva – LAKATOŠOVÁ, Jana – JANKURA, Ervín – KOLEK, Emil. Selection of autochthonous Saccharomyces cerevisiae strains for production of typical Pinot gris wines. In Journal of food and nutrition research. ISSN 1336-8672, 2017, vol. 56, no. 4, s. 389-397. Dostupné na internete: http://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=57&issue=1.
Indexované v: WoS, SCOPUS
Máte záujem o spoluprácu?
Kontaktujte nás pre viac informácií o možnostiach spolupráce a výskumných projektoch.