Oddelenie technológie potravín a biotechnológie

Oddelenie sa zaoberá vývojom a optimalizáciou technológií pre spracovanie potravín, zameriavajúc sa na najmä efektívnosť a ekologické aspekty. Jeho laboratóriá sa špecializujú na analyzovanie nutričných hodnôt, experimentálnu výrobu nápojov, kultiváciu mikroorganizmov a testovanie biologicky aktívnych látok.

Profil oddelenia

Oddelenie technológie potravín a biotechnológie pozostáva z 10 laboratórií, v rámci ktorých sú vyvíjané moderné a experimentálne technológie výroby potravín s definovaným účelom využitia, sú optimalizované technológie spracovania surovín s dôrazom na ich efektivitu, komplexnosť využitia zdrojov a ekologický prístup.

Laboratóriá sa špecializujú na:

  • analýzy primárnych (obsah tuku, bielkovín, sacharidov, vlákniny) a sekundárnych metabolitov (antioxidačná aktivita, polyfenoly, vitamíny) tradičných aj menej známych druhov rastlín,
  • výrobu oleja modernými technológiami lisovania na hodnotenie kvality jačmeňa a sladu s cieľom určenia kvalitných sladovníckych odrôd,
  • na experimentálnu výrobu piva a sladových nápojov,
  • na získavanie, kultiváciu, mikromanipuláciu, na identifikáciu, diferenciáciu, charakteristiku a funkčnú diverzitu obilnín, pseudoobilnín a strukovín na základe DNA analýz využívajúcich mikrosatelity, retrotranspozómy, QTL markery,
  • na izoláciu, identifikáciu mikroorganizmov a testovanie ich vlastností,
  • na determináciu účinkov biologicky aktívnych látok a rizikových faktorov prostredia,
  • na stanovenie hematologických, biochemických parametrov, oxidačného a antioxidačného statusu, na sledovanie hormonálneho statusu ovplyvneného benefitnými zložkami výživy, resp. vplyvom toxických disruptorov.
Laboratórií
0
Realizovaných projektov
0 +
Publikácií
0 +

Tieto špecializované oblasti umožňujú oddeleniu efektívne prispievať k inováciám v potravinárskom priemysle s ohľadom na zdravie a životné prostredie.

Oblasti výskumu

Analýza metabolitov rastlín
Technológie výroby oleja
Experimentálna výroba nápojov
Genetická analýza obilnín
Mikrobiologické štúdie
Účinky biologicky aktívnych látok

Gestor oddelenia

prof. Ing. Adriana Kolesárová, PhD.

Gestor oddelenia

Laboratóriá

Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
doc. Ing. Tatiana Bojňanská, CSc.
Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
Ing. Patrícia Joanidis, PhD.

doc. Ing. Vladimír Vietoris, PhD.

Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
Ing. Eva Ivanišová, PhD.
Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
Ing. Dušan Straka
Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
doc. Ing. Andrea Mendelová, PhD.
Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
doc. Ing. Miroslav Kročko, PhD.
Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
Ing. Július Árvay, PhD.

Ing. Jana Lakatošová, PhD.

Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
prof. Ing. Norbert Lukáč, PhD.
Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD.
Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
prof. Ing. Norbert Lukáč, PhD.
Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
prof. Ing. Soňa Javoreková, PhD.

Fotogaléria

Máte záujem o spoluprácu?

Kontaktujte nás pre viac informácií o možnostiach spolupráce a výskumných projektoch.