Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
Oddelenie sa zaoberá vývojom a optimalizáciou technológií pre spracovanie potravín, zameriavajúc sa na najmä efektívnosť a ekologické aspekty. Jeho laboratóriá sa špecializujú na analyzovanie nutričných hodnôt, experimentálnu výrobu nápojov, kultiváciu mikroorganizmov a testovanie biologicky aktívnych látok.
Profil oddelenia
Oddelenie technológie potravín a biotechnológie pozostáva z 10 laboratórií, v rámci ktorých sú vyvíjané moderné a experimentálne technológie výroby potravín s definovaným účelom využitia, sú optimalizované technológie spracovania surovín s dôrazom na ich efektivitu, komplexnosť využitia zdrojov a ekologický prístup.
Laboratóriá sa špecializujú na:
- analýzy primárnych (obsah tuku, bielkovín, sacharidov, vlákniny) a sekundárnych metabolitov (antioxidačná aktivita, polyfenoly, vitamíny) tradičných aj menej známych druhov rastlín,
- výrobu oleja modernými technológiami lisovania na hodnotenie kvality jačmeňa a sladu s cieľom určenia kvalitných sladovníckych odrôd,
- na experimentálnu výrobu piva a sladových nápojov,
- na získavanie, kultiváciu, mikromanipuláciu, na identifikáciu, diferenciáciu, charakteristiku a funkčnú diverzitu obilnín, pseudoobilnín a strukovín na základe DNA analýz využívajúcich mikrosatelity, retrotranspozómy, QTL markery,
- na izoláciu, identifikáciu mikroorganizmov a testovanie ich vlastností,
- na determináciu účinkov biologicky aktívnych látok a rizikových faktorov prostredia,
- na stanovenie hematologických, biochemických parametrov, oxidačného a antioxidačného statusu, na sledovanie hormonálneho statusu ovplyvneného benefitnými zložkami výživy, resp. vplyvom toxických disruptorov.
Laboratórií
0
Realizovaných projektov
0
+
Publikácií
0
+
Tieto špecializované oblasti umožňujú oddeleniu efektívne prispievať k inováciám v potravinárskom priemysle s ohľadom na zdravie a životné prostredie.
Oblasti výskumu
Analýza metabolitov rastlín
Technológie výroby oleja
Experimentálna výroba nápojov
Genetická analýza obilnín
Mikrobiologické štúdie
Účinky biologicky aktívnych látok
Gestor oddelenia
Laboratóriá
Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
doc. Ing. Tatiana Bojňanská, CSc.
Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
Ing. Patrícia Joanidis, PhD.
doc. Ing. Vladimír Vietoris, PhD.
Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
Ing. Eva Ivanišová, PhD.
Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
doc. Ing. Andrea Mendelová, PhD.
Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
doc. Ing. Miroslav Kročko, PhD.
Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
Ing. Július Árvay, PhD.
Ing. Jana Lakatošová, PhD.
Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
prof. Ing. Norbert Lukáč, PhD.
Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD.
Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
prof. Ing. Norbert Lukáč, PhD.
Oddelenie technológie potravín a biotechnológie
prof. Ing. Soňa Javoreková, PhD.
Fotogaléria
Máte záujem o spoluprácu?
Kontaktujte nás pre viac informácií o možnostiach spolupráce a výskumných projektoch.