Názov a sídlo žiadateľa
Slovenská Poľnohospodárska Univerzita Tr. A. Hlinku 2, 949 76 Nitra
Zodpovedný riešiteľ
Ing. Jana Lakatošová, PhD.
Kód projektu
18-GASPU-2021
Názov projektu
Moderné postupy a technológie zvyšujúce kvalitu vybraného sous-vide potravinového modelu
Akronym
Sous-vide
Miesto realizácie projektu
Výskumné centrum AgroBioTech, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Výzva
Grantová agentúra Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre GA SPU/2021/1
Zameranie projektu
Zdravé potraviny a životné prostredie, produktová línia: Postupy a technológie zvyšujúce kvalitu a výživovú hodnotu potravín
Trvanie
6/2021 – 5/2024
Výška financovania
8500 EUR
Ciele projektu
Projekt je zameraný na nové postupy prípravy potravinárskych výrobkov metódou sous-vide s využitím rastlinných silíc za účelom zvýšenia kvality vybraných výrobkov, náhrady syntetických prídavných látok, predĺženia trvanlivosti, obohatenia o zdraviu prospešné látky a zo zreteľom na výrobu senzoricky atraktívnych výrobkov.
Aktuálne informácie v projekte
Metóda sous-vide predstavuje varenie potraviny vo vákuu pri nízkej teplote vo vodnom kúpeli, kedy potraviny zostávajú naďalej čerstvé a je možné ich skladovať v chladničke alebo v mraziacom boxe.
Pozornosť sa bude venovať:
- podrobnej charakterizácii vybraných rastlinných silíc, zahŕňajúc obsah zdraviu prospešných látok, inhibície patogénov a biologickej aktivity.
- Vývoj nových postupov bude venovať pozornosť dvom komoditám, a to mäsovým výrobkom z hydiny a zeleninovým výrobkom.
- Senzorická analýza bude zameraná na hodnotenie kvality a prijateľnosti nových výrobkov s využitím trénovaného panelu hodnotiteľov metódou deskriptívnej analýzy a s využitím metód spotrebiteľskej senzoriky. Okrem toho budú súčasne prebiehať aj hodnotenia výrobkov s využitím moderných e-systémov.
Projekt bol schválený na obdobie 36 mesiacov a počas jeho trvania vás budeme informovať o priebežných výsledkoch.
Na fotkách je možné vidieť plánovanú prístrojovú infraštruktúru projektu.