Názov a sídlo prijímateľa
Slovenská poľnohospodárska univerzita
Tr. A. Hlinku 2, 949 76 Nitra
Kód projektu
Názov projektu
Akronym
Miesto realizácie projektu
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Výzva
Zameranie projektu
Trvanie
Priradenie k doméne inteligentnej špecializácie RIS3
Priradenie aktivít k znalostným oblastiam
Výška NFP
Žiadaná výška NFP: 1 022 147,99 €
Výška spolufinancovania: 53 797,26 €
Ciele projektu
V rámci projektu sa bude realizovať nezávislý výskum a vývoj. Celkovým cieľom predkladaného projektu je vytvorenie funkčného prostredia pre inovačné kapacity, za účelom verifikácie účinkov produktov a surovín rastlinného a živočíšneho pôvodu, podporujúcich vývoj nových inovatívnych potravín s prihliadnutím na požiadavky konzumenta 21 storočia.
Celkový cieľ projektu je v súlade s Doménou inteligentnej špecializácie Zdravé potraviny a životné prostredie a spadá do znalostnej oblasti potravinárska technológia. Plánované aktivity VC ABT reflektujú súčasné celospoločenské potreby a sú v súlade so Stratégiou výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu Slovenska (RIS3 SK).
K naplneniu celkového cieľa významne prispejú aj 4 prierezové ciele:
- Využiť výskumný a inovačný potenciál VC ABT ako bázu pre výskumno-vývojové činnosti
- Syntetizovať vedecké oblasti s cieľom vývoja nových potravín s prihliadnutím na špecifické požiadavky konzumentov 21. storočia.
- Posilniť prenos poznatkov a výsledkov výskumu prostredníctvom zapojenia Transferového centra.
- Posilniť medzinárodnú pozíciu vedecko-výskumných kapacít v priestore ERA (European Research Area).
Aktivity:
Aktivita H1: Spektroskopické a mikroskopické metódy ako účinný nástroj evaluácie potenciálne benefičného vplyvu biologicky aktívnych látok na modelové systémy
Aktivita H2: Genomické a proteomické metódy pre hodnotenie biologických rastlinných materiálov v kontexte stanovenia alergického potenciu sledovaných zložiek
Aktivita H3: Vývoj nových technologických postupov výroby funkčných cereálnych výrobkov s vyššou výživovou hodnotou a zefektívnenie výroby súčasných výrobných technológií
Aktivita H4: Analytické metódy hodnotenia zdravotného rizika v potravinovom reťazci
Aktivity žiadateľa sú zamerané na nasledovné produktové línie:
- Progresívne kontrolné metódy a efektívne systémy riadenia pre elimináciu rizika kontaminácie
- Postupy a technológie zvyšujúce kvalitu a výživovú hodnotu potravín
- Technológie pre potraviny na osobitné výživové účely pre spotrebiteľov s potravinovými alergiami a intoleranciou na niektoré zložky
- Progresívne výrobné technológie, inovatívne výrobné postupy, nové receptúry a procesy, napríklad minimalizujúce degradáciu cenných zložiek potravín
V súčinnosti s realizáciou projektu Podpora výskuných aktivít vo VC ABT boli vytvorené tieto publikácie:
Téma 1 Spektroskopické a mikroskopické metódy ako účinný nástroj evaluácie potenciálne benefičného vplyvu biologicky aktívnych látok na modelové systémy
ĎÚRANOVÁ, H., POŽGAJOVÁ, M., NAVRÁTILOVÁ, A., ÁRVAY, J., TRAKOVICKÁ, A. Nikel a jeho vplyv na iónovú homeostázu kvasiniek Schizosaccharomyces pombe
POŽGAJOVÁ, M., ĎÚRANOVÁ, H., NAVRÁTILOVÁ, A. Bioluminiscenčná detekcia ATP v bunkách Schizosaccharomyces pombe po ich expozícii niklom a kadmiom
KOVÁČIK, A., ÁRVAY, J., TOMKA, M., TIRPÁK, F., JAMBOR, T., ANDREJ, J. Obsah stopových prvkov v krvnom sére a ejakuláte sladkovodných rýb (Cyprinus carpio) a ich vplyv na zdravotný stav a reprodukčný potenciál
KAČÁNIOVÁ, M., BOROTOVÁ, P., GALOVIČOVÁ, L., VUKOVIĆ, N., KUNOVÁ, S. Antimikrobiálna aktivita vybraných rastlinných silíc
Téma 2 Genomické a proteomické metódy pre hodnotenie biologických rastlinných materiálov v kontexte stanovenia alergického potenciu sledovaných zložiek
BALÁŽOVÁ, Ž., VIVODÍK, M., GÁLOVÁ, Z. Molekulárne analýzy genetických zdrojov ovsa ako potenciálnej plodiny pre celiatikov
BILČÍKOVÁ, J., ZAMIEŠKOVÁ, L., FIALKOVÁ, V., ŽIAROVSKÁ, J. Variabilita Mal d 1 alergénu v genetických zdrojoch plodov jablone domácej
FIALKOVÁ, V., BILČÍKOVÁ, J., ĎÚRANOVÁ, H., KŇAŽICKÁ, Z. Kurmukín – významná bioaktívna a modulačná látka v steroidogenéze
Téma 3 Vývoj nových technologických postupov výroby funkčných cereálnych výrobkov s vyššou výživovou hodnotou a zefektívnenie výroby súčasných výrobných technológií
BOJŇANSKÁ, T., IVANIŠOVÁ, E., VOLLMANOVÁ, A., KREFT, I. Efekt prídavku pohánky na reologické vlastnosti cesta a kvalitu pohánkového chleba
VALKOVÁ, V., GABRÍNY, L., ĎÚRANOVÁ, H. Fyzikálne a senzorické vlastnosti vzoriek chleba obohatených o mikroprášok z hroznových semien
Téma 4 Analytické metódy hodnotenia zdravotného rizika v potravinovom reťazci
MIŠKEJE, M., SLANINA, T., PETROVIČOVÁ, I., MASSÁNYI, P. Vplyv žĺtkového riedidla na ejakulát moriakov pri teplote 41°C v podmienkach in vitro
ŠTEFÁNIKOVÁ, J., MARTIŠOVÁ, P., VIETORIS, V. Hodnotenie kvality parených syrov elektronickým panelom
Všetky vyššie uvedené publikácie boli v 100 % miere hradené z projektu „Podpora výskumných aktivít vo VC ABT“ – 313011T465.
Poďakovanie vo vedeckých publikáciách realizovaných pred podpisom zmluvy o NFP:
„Tieto publikácie vznikli vďaka podpore v rámci operačného programu Výskum a inovácie pre projekt: Podpora výskumných aktivít vo VC ABT, 313011T465, spolufinancovaný zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.“