Štvrté stretnutie projektu s názvom „Investigation of Traditional Cheese Production Technology and Standards in the Light of European Union – BestCHEESE”, ktorého koordinátorom je Eskisehir Directorate of Agriculture and Forestry z Turecka, sa konalo v dňoch 24. – 28. mája 2022 v talianskom meste Agrigento. Stretnutia sa zúčastnili zástupcovia z partnerských inštitúcií z Turecka (Veterinary Faculty of Ankara University, Batman Agriculture and Forestry Directorate), Talianska (Azienda Sanitaria Provinciale di Agrigento), Slovinska (Univerza V Ljubljani) a z Výskumného centra AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Projekt otvorili riaditeľ hostiteľskej inštitúcie “Azienda Sanitaria Provinciale di Agrigento” Dr. Mario ZAPPIA a kontaktná osoba projektu Dr. Giuseppe Salvatore VELLA. Ďalej vystúpil riaditeľ Eskisehir Directorate of Agriculture and Forestry – Ender Muhammed GÜMÜŞ a koordinátorka projektu Dr. Hatice OLCAY, ktorá informovala o webovej stránke projektu a e-learningových vzdelávacích moduloch.

V rámci projektového stretnutia, ktoré trvalo 5 dní, strávili partneri 2 dni v teréne a 3 dni v kancelárii. Prvý deň absolvovali účastníci návštevu rodinného podniku Mangiapane v regióne Cammarata na ostrove Sicília. Na tejto farme mali účastníci možnosť vidieť výrobnú technológiu miestneho syra “Caciocavallo”, ktorý je produkovaný z mlieka vzácneho červeného plemena hovädzieho dobytka. Taktiež bol navštívený aj druhý rodinný podnik s názvom Li Chiani, ktorý v tomto regióne vyrába lokálny syr.

Na druhý deň bol navštívený rodinný podnik v regióne Sambuca di Sicilia, kde vyrábajú syr Sparacino a syr Ricotta získaný z ovčieho mlieka. V rodinnom podniku Azienda Davide Lo Nardo účastníci získali dôležité informácie o spôsoboch výroby tradičných talianskych syrov vyrábaných z kozieho mlieka plemena Girgentana. Projektový tím mal taktiež možnosť ochutnať lokálne syry vyrobené s prídavkom figového mlieka a s využitím figových listov, listov citrusov, hroznových listov, cesnaku, pomaranča, čierneho korenia a pod. Taktiež bola navštívená aj veľmi známa prevádzka na výrobu syra Dalli Cardillo Mozzarella.

Na záver druhého dňa privítal zástupcov projektu starosta mesta Campobello di Licata Giovanni Gioacchino Picone. Starosta mesta okrem iného informoval prítomných o dôležitosti zachovania lokálnych výrobkov v regióne a o zabezpečovaní spolupráce na budúcich projektoch.

V rámci práce v kancelárii účastníci projektu odprezentovali prezentácie na témy podľa  pripraveného programu a prebehla diskusia o súčasnej legislatíve EÚ. Záverečné projektové stretnutie prebehne v Turecku.