[et_pb_section fb_built=“1″ _builder_version=“4.5.3″ _module_preset=“default“ custom_padding=“9px|||||“][et_pb_row _builder_version=“4.5.3″ _module_preset=“default“][et_pb_column _builder_version=“4.5.3″ _module_preset=“default“ type=“4_4″][et_pb_text _builder_version=“4.5.3″ _module_preset=“default“ hover_enabled=“0″]
Práca s názvom „Screening of the Honey Aroma as a Potential Essence for the Aromachology“ pod vedením autorského kolektívu: Jana Štefániková, Patrícia Martišová, Marek Šnirc, Peter Šedík a Vladimír Vietoris bola publikovaná v karentovanom časopise „Applied Sciences“ (IF 2020: 2,679) dňa 3.9.2021.
Cieľom práce bolo stanoviť aromatické profily štyroch druhov medu pochádzajúceho zo Slovenska (slnečnicový, medovicový, agátový a lipový) kvalitatívnym a kvantitatívnym skríningom aróma-aktívnych zlúčenín pomocou plynovej chromatografie s hmotnostnou spektroskopiou (GC-MS).
Výsledky potvrdili, že každý druh medu obsahoval jedinečné aromatické látky – markery, ktoré neboli identifikované pri ostatných druhoch. Z týchto markerov sú Medzinárodnou asociáciou pre vonné látky (IFRA) v súčasnosti odporúčané dve zlúčeniny pre použitie medovej vône. V rámci našich výsledkov sme odporučili priradiť medzi tzv. “fragrances” aj hotrienol.
Viac z nášho výskumu si môžete prečítať tu: https://www.mdpi.com/2076-3417/11/17/8177
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]