
Workshop odborne viedla Ing. Eva Ivanišová, PhD. Prvý deň boli účastníci oboznámení s kakaovými bôbmi – druh, pestovanie, spracovanie, chemické a nutričné zloženie. V praktickej časti si následne účastníci vyskúšali praženie bôbov, šúpanie, drvenie a následne konšovanie, ktoré prebiehalo 24 h.
Druhý deň workshopu pripravenú čokoládovú hmotu temperovali a následne nalievali do foriem – pralinky, tabuľkové čokolády. Vzniknuté výrobky si aj zdobili použitím jedlých kvetov, sušeného ovocia a orechov, Po procese tuhnutia boli výrobky vyklopené z foriem a nasledovala senzorická analýza.
V závere boli účastníci oboznámení s projektom Dopytovo-orientovaný výskum pre udržateľné a inovatívne potraviny, Drive4SIFood, kód ITMS: 313011V336, s podporou ktorého daná aktivita vznikla. Účastníci vyjadrili veľkú spokojnosť s workshopom, nakoľko sa s procesom výroby čokolády v štýle „from bean to bar“ stretli prvý krát a získané vedomosti a zručnosti efektívne využijú vo svojom štúdiu.