Sensory Laboratory

Laboratory Head
Ing. Patrícia Joanidis, PhD.

Infrastructure

Scientific and Research Activities of the Laboratory

  • verification and optimization of technological processes of food production developed in other technologically oriented laboratories (Laboratory of Cereal Technologies, Laboratory of Foodstuffs of Animal Origin, Experimental Brewery, Beverage Laboratory),
  • sensory evaluation of food products through a panel of evaluators,
  • sensory evaluation using instrumental methods.

Solved Projects

VEGA 1/0139/17

Nekonvenčné a minoritné plodiny využiteľné pre prípravu potravín nového typu dizajnovaných pre osobitné výživové účely. Zodpovedný riešiteľ projektu: prof. RNDr. Alena Vollmannová, PhD.

VEGA 1/0280/17

Validácia vývoja funkčných potravín pomocou senzorickej analýzy a prístrojov umelej percepcie. Zodpovedný riešiteľ projektu: doc. Ing. Vladimír Vietoris, PhD.

VEGA 1/0308/14

Detekcia chemoprotektívnych látok v tradičných i minoritných druhoch strukovín využiteľných pri príprave funkčných potravín. Zodpovedný riešiteľ projektu: prof. RNDr. Alena Vollmannová, PhD. (projekt ukončený)

APVV-16-0244

Kvalitatívne faktory vplývajúce na výrobu a spotrebu mlieka a syrov. Zodpovedný riešiteľ: prof. Ing. Ľudmila Nagyová, PhD.

Publications

Publications with acknowledgment to VC ABT (recorded in the EPCA database)

A
Group A (quantification of publication activity)
ADN

Shelf life extension and sensory evaluation of birch tree sap using chemical preservatives [elektronický zdroj] / Maciej Bilek, Vladimír Vietoris, Vojtech Ilko. – This work was supported by AgroBioTech Research Centre built in accordance with the project Building „AgroBioTech“ Research Centre ITMS 26220220180. — Popis urobený 27.10.2016. In: Potravinárstvo. — ISSN 1337-0960. — vol. 10, no. 1 (2016), s. 499-505, online. — 10.5219/650.

Interested in cooperation?

Contact us for more information about collaboration opportunities and research projects.