Domov › Laboratóriá › Laboratory for biologically valuable substances analysis
Laboratory for biologically valuable substances analysis
Infrastructure
Scientific and Research Activities of the Laboratory
- analyses of qualitative and quantitative determination of compounds from groups of biologically active substances, contaminants of inorganic as well as organic origin,
- analyses of the determination of phenolic substances, vitamins, alkaloids, fatty acid methyl esters, analyses of the composition of alcoholic beverages, etc.
Presentation of laboratory activities required for the characterization of raw materials for the preparation of foods with chemoprotective effects on consumer health
required for the characterization of raw materials for the preparation of foods with chemoprotective effects on consumer health
Solved Projects
KEGA 011SPU-4/2017
Chemická toxikológia – tvorba didaktických pomôcok pre I. II. a III. stupeň vysokoškolského štúdia. Zodpovedný riešiteľ projektu: doc. Ing. Judita Bystrická, PhD.
VEGA 1/0139/17
Nekonvenčné a minoritné plodiny využiteľné pre prípravu potravín nového typu dizajnovaných pre osobitné výživové účely. Zodpovedný riešiteľ projektu: prof. RNDr. Alena Vollmannová, PhD.
VEGA 1/0177/17
Výskum vybraných poľnohospodárskych plodín so zreteľom na vplyv rôznych faktorov na obsahy nutričných, bioaktívnych a antinutričných látok. Zodpovedný riešiteľ projektu: doc. Ing. Janette Musilová, PhD.
VEGA 1/0173/17
Hodnotenie akumulácie a ekotoxicity ťažkých kovov v rastlinných spoločenstvách z environmentálne zaťažených oblastí Slovenska a ich zdravotné riziká vyplývajúce z ich konzumácie. Zodpovedný riešiteľ projektu: doc. RNDr. Ing. Tomáš Tóth, PhD.
VEGA 1/0147/17
Hodnotenie zdravotných rizík vyplývajúcich z konzumácie jedlých lesných plodov z rôzne environmentálne zaťažených oblastí Slovenska. Zodpovedný riešiteľ projektu: prof. Ing. Ján Tomáš, CSc.
VEGA 1/0290/14
Výskum variability chemoprotektívnych látok vo vybraných druhoch rodu Allium indukovanej agroenvironmentálnymi a technologickými faktormi. Zodpovedný riešiteľ projektu: doc. Ing. Judita Bystrická, PhD.
Publications
Publications with acknowledgment to VC ABT (recorded in the EPCA database)
Group A (quantification of publication activity)
The investigation of sensitivity of different types of onion to heavy metal intake from contaminated soil / Judita Bystrická .. [et al.]. — tab. — Táto práca bola financovaná v rámci grantu VEGA 1/0290/14, VEGA 1/0308/14 cez EU v rámci projektu č. 26220220180 : Building Research Centre „AgroBioTech“. In: International Journal of Environmental Research. — ISSN 1735-6865. — vol. 10, no. 3 (2016), s. 427-440.
Risk of contamination of wild berries from upper Orava region by cadmium [elektronický zdroj] / Stanislav Zupka .. [et al.]. — ilustr., tab. — Popis urobený 22.2.2016. — Projekt No. 26220220180, VEGA 1/0308/14.In: Potravinárstvo. — ISSN 1337-0960. — vol. 10, no. 1 (2016), s. 126-131, online. — 10.5219/546.
Polyphenols and phenolicacids in sweet potato (Ipomoea batatas L.) roots [elektronický zdroj] / Janette Musilová .. [et al.]. — ilustr., tab. — Popis urobený 29.3.2017. — VEGA 1/0290/2014, ITMS 26220220180. — Poster uverejnený v zborníku Book of abstracts and posters of the 12th international scientific conference Biotechnology and quality of raw materials and foodstuffs, May 16-18 2017. In: Potravinárstvo. — ISSN 1337-0960. — vol. 11, no. 1 (2017), s. 81-87 online.
Content
Interested in cooperation?
Contact us for more information about collaboration opportunities and research projects.