Zaujímavosti z výskumu Muchotrávky červenkastej, divo-rastúcej jedlej huby

[et_pb_section fb_built=“1″ _builder_version=“4.5.3″ _module_preset=“default“ custom_padding=“0px|||||“][et_pb_row _builder_version=“4.5.3″ _module_preset=“default“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.5.3″ _module_preset=“default“][et_pb_text _builder_version=“4.5.3″ _module_preset=“default“ hover_enabled=“0″]

Práca s názvom „The Effect of Amanita rubescens Pers Developmental Stages on Aroma Profile“ pod vedením autorského kolektívu: Jana Štefániková, Patrícia Martišová, Marek Šnirc, Vladimír Kunca a Július Árvay bola publikovaná v karentovanom časopise „Journal of Fungi“ (IF 2020: 5,816) dňa 28.7.2021.

Cieľom práce bolo zhodnotiť vplyv rôznych vývojových štádií plodníc Muchotrávky červenkastej zo Slovenska na prchavé organické zlúčeniny (VOC) stanovené v dichlórmetánovom extrakte pomocou plynovej chromatografie s hmotnostnou spektroskopiou (GC-MS).

Podarilo sa určiť až osem zlúčenín, na základe ktorých by sa dalo odlíšiť skoré vývojové štádium od plodnice v plnej zrelosti. A zároveň sa identifikovali zlúčeniny, ktoré sú typické len pre hnilobné štádium. Pre hodnotenie VOC je vhodnejšie sledovať ich obsah v klobúku než hlúbiku divo-rastúcej jedlej huby.

Publikáciu si môžete prečítať tu: https://www.mdpi.com/2309-608X/7/8/611

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Všetky novinky