Dňa 2.6. 2025 sa na Základnej škole v Lozorne konali oslavy Dňa detí s množstvom kreatívnych workshopov. Zaujímavým workshopom zameranom na jedlé kvety a jedlý hmyz obohatila podujatie doc. Ing. Eva Ivanišová, PhD. z Ústavu potravinárstva a Potravinového inkubátora SPU v Nitre, čo bol inšpiratívny spôsob ako deťom predstaviť rozmanitosť potravín a podporiť ich zdravé stravovacie návyky. Žiaci mali možnosť ochutnať múčne červy, cvrčky, jedlé kvety a tiež čokoládu s prídavkom jedlých kvetov, podporilo ich zvedavosť a vedomosti o alternatívnych surovinách dôležitých pre budúcnosť.
Výchova k správnym stravovacím návykom a poznanie rôznych surovín a potravín je kľúčová už od detstva ako aj spolupráca s univerzitami a odborníkmi v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva. Takéto aktivity pomáhajú deťom lepšie pochopiť hodnotu a rozmanitosť potravín, čo môže viesť k zdravším voľbám v budúcnosti a k väčšiemu rešpektu k prírode.
Workshop bo realizovaný s podporou projektu Food Educators.