Odborný workshop o mikroenkapsulácii ukázal nové možnosti využitia morských rias v potravinách

workshop galeria

V utorok 20. mája 2025 sa v priestoroch Výskumného centra AgroBioTech uskutočnil odborný workshop na tému “Mikroenkapsulácia – inovatívny nástroj v potravinárstve”, ktorý prilákal najmä študentov stredných a vysokých škôl, doktorandov a akademických pracovníkov so záujmom o moderné technológie v oblasti potravinárstva.

Po úvodnej registrácii a privítaní účastníkov nasledoval blok prednášok zameraných na princípy a význam mikroenkapsulácie v potravinárstve, s osobitným dôrazom na mikroenkapsuláciu bioaktívnych zložiek extrahovaných z morských rias. Účastníci získali prehľad o technológii sušenia rozprašovaním, jej praktickej aplikácii a význame pre zvyšovanie stability a biologickej dostupnosti funkčných látok.

Následne nasledovala laboratórna ukážka, počas ktorej mali účastníci možnosť sledovať proces prípravy extraktu z rias, výber vhodného obaľovacieho materiálu a samotnú mikroenkapsuláciu technikou sušenia rozprašovaním. V ďalšej časti workshopu si účastníci prakticky vyskúšali integráciu mikroenkapsulovaného extraktu z rias do čokoládovej hmoty. Po formovaní a chladení produktov nasledovala ochutnávka, ktorá ponúkla senzorické hodnotenie výsledných výrobkov. Workshop potvrdil nielen význam prepojenia teórie s praktickými ukážkami, ale aj potrebu zvyšovania povedomia o tejto problematike najmä medzi študentmi a mladými odborníkmi, ktorí budú v budúcnosti formovať smerovanie potravinárskeho výskumu a vývoja.

Uvedený workshop bol realizovaný v rámci implementácie projektu „Inovácie v biodostupnosti aktívnych biologických zložiek rias v potravinách mikroenkapsuláciou„, kód projektu: 09I01-03-V04-00057, Plánu obnovy a odolnosti SR.

financovanie workshopu

Galéria

Všetky novinky