Senzorické laboratórium

Vedúci laboratória
patricia joanidis
Ing. Patrícia Joanidis, PhD.
doc. Ing. Vladimír Vietoris, PhD.

Infraštruktúra

Vedeckovýskumné činnosti laboratória

  • Overovanie a optimalizovanie technologických postupov výroby potravín vyvíjaných v ostatných technologicky zameraných laboratóriách (Laboratórium cereálnych technológií, Laboratórium potravín živočíšneho pôvodu, Experimentálny pivovar, Laboratórium nápojov),
  • senzorické hodnotenie potravinárskych výrobkov pomocou panelu hodnotiteľov,
  • senzorické hodnotenie pomocou inštrumentálnych metód.

Riešené projekty

  • GA FAPZ 2/2024/2026 Inovačný potenciál šáchora jedlého a perspektívy využitia jeho hľúz pre zvyšovanie kvality zdravia
    Zodpovedný riešiteľ projektu: Ing. Zuzana Kňažická, PhD.
    Roky realizácie projektu: 2024-2026
  • 1-GA-SPU-24 Podpora inovácií v potravinárskom priemysle prostredníctvom „Potravinového Inkubátora“
    Zodpovedný riešiteľ projektu: Ing. Lucia Ailer, PhD.
    Roky realizácie projektu: 2024-2026
  • 09I01-03-V04-00057 Inovácie v biodostupnosti aktívnych biologických zložiek rias v potravinách mikroenkapsuláciou
    Zodpovedný riešiteľ projektu: RNDr. Hana Ďúranová, PhD.
    Roky realizácie projektu: 2024-2025
  • APVV-22-0348 Potenciálny protirakovinový účinok MCT kokosového oleja podmienený prídavkom extraktov z vybraných plodov Capsicum spp.
    Zodpovedný riešiteľ projektu: RNDr. Hana Ďúranová, PhD.
    Roky realizácie projektu: 2023/2027
  • VEGA 1/0602/22 Možnosti eliminácie xenobiotík v jedlých lesných plodoch z environmentálne zaťažených území
    Zodpovedný riešiteľ projektu: Ing. Július Árvay, PhD.
    Roky realizácie projektu: 2022-2025
  • Granty nadácií Odborné vzdelávanie pre sektory hospodárskeho rastu v Strednej Ázii
    Zodpovedný riešiteľ projektu: prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD.
    Roky realizácie projektu: 2023-2024
  • 18-GASPU-2021 Moderné postupy a technológie zvyšujúce kvalitu vybraného sous-vide potravinového modelu
    Zodpovedný riešiteľ projektu: Ing. Jana Lakatošová, PhD.
    2021-2024
  • 14-GASPU-2021 Analýza spotrebiteľského správania pri medoch obohatených o zdraviu prospešné látky
    Zodpovedný riešiteľ projektu: Ing. Peter Šedík, PhD.
    Roky realizácie projektu: 2021-2024
  • VEGA 1/0415/21 Interdisciplinárny výskum spotrebiteľského správania na trhu včelieho medu s akcentom na jeho kvalitu a nutričnú hodnotu
    Zodpovedný riešiteľ projektu: Ing. Peter Šedík, PhD.
    Roky realizácie projektu: 2021-2023
  • Drive4SiFood Dopytovo-orientovaný výskum pre udržateľné a inovatívne potraviny, Drive4SIFood
    Zodpovedný riešiteľ projektu: Ing. Lucia Gabríny, PhD.
    Roky realizácie projektu: 2019-2023
  • APVV-16-1244 Kvalitatívne faktory vplývajúce na výrobu a spotrebu mlieka a syrov
    Zodpovedný riešiteľ projektu: prof. Ing. Ľudmila Nagyová, PhD.
    Roky realizácie projektu: 2017-2020
  • VEGA 1/0139/17 Nekonvenčné a minoritné plodiny využiteľné pre prípravu potravín nového typu dizajnovaných pre osobitné výživové účely.
    Zodpovedný riešiteľ projektu: prof. RNDr. Alena Vollmannová, PhD.
    Roky realizácie projektu: 2017-2020
  • VEGA 1/0280/17 Validácia vývoja funkčných potravín pomocou senzorickej analýzy a prístrojov umelej percepcie
    Zodpovedný riešiteľ projektu: Ing. Vladimír Vietoris, PhD.
    Roky realizácie projektu: 2017-2019
  • VEGA 1/0308/14 Detekcia chemoprotektívnych látok v tradičných i minoritných druhoch strukovín využiteľných pri príprave funkčných potravín
    Zodpovedný riešiteľ projektu: prof. RNDr. Alena Vollmannová, PhD.
    Roky realizácie projektu: 2014-2016

Publikácie

AAA Vedecké monografie vydané v zahraničných vydavateľstvách

JOANIDIS, Patrícia – LAKATOŠOVÁ, Jana – BERČÍK, Jakub – VIETORIS, Vladimír. Senzorická analýza a spotrebiteľská neuroveda pri hodnotení parených syrov : vedecká monografia. 1st. ed. Ostrava : Key Publishing  s.r.o., 2020. 105 s. ISBN 978-80-7418-354-6.

ADC Vedecké práce v zahraničných karentovaných časopisoch

STARZYŃSKA-JANISZEWSKA, Anna – STODOLAK, Bozena – LAKATOŠOVÁ, Jana – JOANIDIS, Patrícia – MICKOWSKA, Barbara – ŠNIRC, Marek. Nutritional and sensory parameters of amazake from the recycling of stale bread. In Waste Management. ISSN 0956-053X, 2024, vol. 186, no. 15, s. 345-354. Dostupné na internete: https://doi.org/10.1016/j.wasman.2024.06.028.
Indexované v: CCC, WoS, SCOPUS
Typ výstupu: článok

ŠIMORA, Veronika – ĎÚRANOVÁ, Hana – BRINDZA, Jan – MONCADA, Marvin – IVANIŠOVÁ, Eva – JOANIDIS, Patrícia – STRAKA, Dušan – GABRÍNY, Lucia – KAČÁNIOVÁ, Miroslava. Cornelian Cherry (Cornus mas) powder as a functional ingredient for the formulation of bread loaves: Physical properties, nutritional value, phytochemical composition, and sensory attributes. In Foods Online. ISSN 2304-8158, 2023, vol. 12, no. 3, art. no. 593 [13 s.]. Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/foods12030593.
Indexované v: CCC, WoS, SCOPUS, MEDLINE
Typ výstupu: článok

PLUTA-KUBICA, Agnieszka – NAJGEBAUER-LEJKO, Dorota – DOMAGALA, Jacek – LAKATOŠOVÁ, Jana – GOLIAN, Jozef. The effect of cow breed and wild garlic leaves (Allium ursinum L.) on the sensory quality, volatile compounds, and physical properties of unripened soft rennet-curd cheese. In Foods Online. ISSN 2304-8158, 2022, vol. 11, 24, art. no. 3948  [14] s. Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/foods11243948.
Indexované v: CCC, WoS, SCOPUS
Typ výstupu: článok

ŠIMORA, Veronika – ĎÚRANOVÁ, Hana – HAVRLENTOVÁ, Michaela – IVANIŠOVÁ, Eva – MEZEY, Ján – TÓTHOVÁ, Zuzana – GABRÍNY, Lucia – KAČÁNIOVÁ, Miroslava. Selected physico-chemical, nutritional, antioxidant and sensory properties of wheat bread supplemented with apple pomace powder as a by-poduct from juice production. In Plants-Basel. ISSN 2223-7747 online, 2022, vol. 11, iss. 9, art. no 1256, [11] s. Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/plants11091256.
Indexované v: CCC, WoS, SCOPUS
Typ výstupu: článok

BOJŇANSKÁ, Tatiana – MUSILOVÁ, Janette – VOLLMANNOVÁ, Alena. Effects of adding legume flours on the rheological and breadmaking properties of dough. In Foods Online. ISSN 2304-8158, 2021, vol. 10, no. 5, art. no. 1087 [22 s.]. Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/foods10051087.
Indexované v: CCC, WoS, SCOPUS

KORČOK, Melina – VIETORISOVÁ, Nikola – JOANIDIS, Patrícia – LAKATOŠOVÁ, Jana – MRAVCOVÁ, Anna – VIETORIS, Vladimír. Aromatic profile of hydroponically and conventionally grown tomatoes. In Applied Sciences-Basel. ISSN 2076-3417 online, 2021, vol. 11, no. 17, art. no. 8012, [16] s. Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/app11178012.
Indexované v: WoS, SCOPUS, CCC

LAKATOŠOVÁ, Jana – JOANIDIS, Patrícia – ŠNIRC, Marek – ŠEDÍK, Peter – VIETORIS, Vladimír. Screening of the honey aroma as a potential essence for the aromachology. In Applied Sciences-Basel. ISSN 2076-3417 online, 2021, vol. 11, no. 17, art. no. 8177, [9] s. Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/app11178177.
Indexované v: WoS, SCOPUS, CCC

LAKATOŠOVÁ, Jana – JOANIDIS, Patrícia – ŠNIRC, Marek – KUNCA, Vladimír – ÁRVAY, Július. The effect of Amanita rubescens pers developmental stages on aroma profile. In Journal of fungi Online. ISSN 2309-608X online, 2021, vol. 7, no. 7, art. no. 611 [16] s.
Indexované v: CCC, WoS, SCOPUS

LAKATOŠOVÁ, Jana – DUCKOVÁ, Viera – MIŠKEJE, Michal – KAČÁNIOVÁ, Miroslava – ČANIGOVÁ, Margita. The impact of different factors on the quality and volatile organic compounds profile in “bryndza” cheese. In Foods Online. ISSN 2304-8158, 2020, vol. 9, iss. 9, article number 1195 [13 s.]. Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/foods9091195.
Indexované v: WoS, SCOPUS

LAKATOŠOVÁ, Jana – ŠIMORA, Veronika – NAGYOVÁ, Veronika – HYNŠT, Matej – MIŠKEJE, Michal – BOROTOVÁ, Petra – VIETORIS, Vladimír – ÁRVAY, Július – BOJŇANSKÁ, Tatiana. The influence of lupine flour on selected parameters of novel bakery products. In Czech journal of food sciences. ISSN 1212-1800, 2020, vol. 38, no. 6, s. 367-374. Dostupné na internete: https://doi.org/10.17221/51/2020-CJFS.
Indexované v: WoS, SCOPUS

LAKATOŠOVÁ, Jana – JOANIDIS, Patrícia – ÁRVAY, Július – JANKURA, Ervín – KAČÁNIOVÁ, Miroslava – GÁLOVÁ, Jana – VIETORIS, Vladimír. Comparison of electronic systems with sensory analysis for the quality evaluation of parenica cheese. In Czech journal of food sciences. ISSN 1212-1800, 2020, vol. 38, no. 5, s. 273-279. Dostupné na internete: https://doi.org/10.17221/42/2020-CJFS.
Indexované v: WoS, SCOPUS

ŠIMORA, Veronika – ĎÚRANOVÁ, Hana – LAKATOŠOVÁ, Jana – MIŠKEJE, Michal – TOKÁR, Marián – GABRÍNY, Lucia – KOWALCZEWSKI, Przemysław Łukasz – KAČÁNIOVÁ, Miroslava. Wheat Bread with Grape Seeds Micropowder:Impact on Dough Rheology and Bread Properties. In Applied Rheology. ISSN 1430-6395, 2020, vol. 30, no. 1, s. 138-150, online. Dostupné na internete: https://dx.doi/10.1515/arh-2020-0112.
Indexované v: WoS

KIRSANOV, Dmitry O. – MEDNOVA, Olga – VIETORIS, Vladimír – KILMARTIN, Paul A. – LEGIN, Andrey. Towards reliable estimation of an „electronic tongue“ predictive ability from PLS regression models in wine analysis. In Talanta. ISSN 0039-9140, 2012, vol. 90, s. 109-116.
Indexované v: WoS, SCOPUS

ADD Vedecké práce v domácich karentovaných časopisoch

SCHWARCZOVÁ, Eva – LAKATOŠOVÁ, Jana – JANKURA, Ervín – KOLEK, Emil. Selection of autochthonous Saccharomyces cerevisiae strains for production of typical Pinot gris wines. In Journal of food and nutrition research. ISSN 1336-8672, 2017, vol. 56, no. 4, s. 389-397. Dostupné na internete: http://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=57&issue=1.
Indexované v: WoS, SCOPUS

ADM Vedecké práce v zahraničných časopisoch registrovaných v databázach Web of Science alebo SCOPUS

LAKATOŠOVÁ, Jana – ÁRVAY, Július – KUNOVÁ, Simona – KOWALCZEWSKI, Przemysław Łukasz – KAČÁNIOVÁ, Miroslava. Aroma profile and lactic acid bacteria characteristic of traditional Slovak cheese “May bryndza”. In Food Science and Technology International. ISSN 1082-0132, 2022, vol. 28, no. 7, s. 580-591. Dostupné na internete: https://doi.org/10.1177/10820132211039916.
Indexované v: WoS, SCOPUS
Typ výstupu: článok

LAKATOŠOVÁ, Jana – NAGYOVÁ, Veronika – HYNŠT, Matej – KUDLÁKOVÁ, Dominika – ÁRVAY, Július – DRÁB, Štefan. A comparison of sensory evaluation and an electronic nose assay in the assessment of aroma in dry hopped beers. In Kvasný průmysl. ISSN 0023-5830, 2020, roč. 66, č. 1, s. 224-231.
Indexované v: WoS, SCOPUS

ADN Vedecké práce v domácich časopisoch registrovaných v databázach Web of Science alebo SCOPUS

BOJŇANSKÁ, Tatiana – ČECH, Matej – KOLESÁROVÁ, Anna – IVANIŠOVÁ, Eva – JOANIDIS, Patrícia. Effect of selected natural extracts on antioxidant properties and sensory quality of various cereal products. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences Online. ISSN 1338-5178, 2024, vol. 14, no. 2, art. no. e11134, [7] s. Dostupné na internete: https://doi.org/10.55251/jmbfs.11134.
Indexované v: WoS, SCOPUS
Typ výstupu: článok

JAKABOVÁ, Silvia – AILER, Lucia – KROČKO, Miroslav – ZAJÁC, Peter – ČAPLA, Jozef – PARTIKA, Adam – GOLIAN, Jozef – LAKATOŠOVÁ, Jana. Evaluation of nutritional composition and sensory properties of cheese, cheese spreads and traditional butter from Slovak production. In Potravinárstvo Slovak Journal of Food Sciences Online. ISSN 1337-0960, 2021, vol. 15, no. 1, s. 285-295, online. Dostupné na internete: https://doi.org/10.5219/1614.
Indexované v: SCOPUS

LAKATOŠOVÁ, Jana – ÁRVAY, Július – MIŠKEJE, Michal – KAČÁNIOVÁ, Miroslava. Determination of volatile organic compounds in Slovak bryndza cheese by the electronic nose and the headspace solid-phase microextraction gas chromatography-mass spectrometry. In Potravinárstvo Slovak Journal of Food Sciences Online. ISSN 1337-0960, 2020, vol. 14, no. 1, s. 767-773. Dostupné na internete: https://doi.org/10.5219/1300.

LAKATOŠOVÁ, Jana – NAGYOVÁ, Veronika – HYNŠT, Matej – VIETORIS, Vladimír – JOANIDIS, Patrícia – NAGYOVÁ, Ľudmila. Application of electronic nose for determination of Slovak cheese authentication based on aroma profile. In Potravinárstvo Slovak Journal of Food Sciences Online. ISSN 1337-0960, 2019, vol. 13, no. 1, s. 262-267, online. Dostupné na internete: https://doi.org/10.5219/1076.

Indexované v: SCOPUS

AED Vedecké práce v domácich recenzovaných vedeckých zborníkoch, monografiách

JOANIDIS, Patrícia – LAKATOŠOVÁ, Jana – ŠNIRC, Marek – MEZEYOVÁ, Ivana. Inštrumentálna zobrazovacia technika IRIS ako nástroj na charakterizáciu farieb sous-vide rastlinného produktu. In Bezpečnosť a kvalita potravín. Zborník vedeckých prác. 1. vyd. 374 s. ISBN 978-80-8266-056-5. Nitra : Garmond, 2024, s. 291-297.
Typ výstupu: príspevok

LAKATOŠOVÁ, Jana – JOANIDIS, Patrícia – AILER, Lucia – BOROTOVÁ, Petra – KUNOVÁ, Simona – MEZEYOVÁ, Ivana – KAČÁNIOVÁ, Miroslava. Vplyv vybraných rastlinných silíc na farebný profil hodnotený elektronickým okom na sous-vide maslovú tekvicu. In Bezpečnosť a kvalita potravín. Zborník vedeckých prác. 1. vyd. 374 s. ISBN 978-80-8266-056-5. Nitra : Garmond, 2024, s. 354-359.
Typ výstupu: príspevok

JOANIDIS, Patrícia – AILER, Lucia – BOROTOVÁ, Petra – MEZEYOVÁ, Ivana – KUNOVÁ, Simona – KAČÁNIOVÁ, Miroslava – LAKATOŠOVÁ, Jana. Vplyv rastlinných silíc na obsah vitamínu C, organoleptické a texturálne vlastnosti sous-vide mrkvy. In Recenzovaný zborník vedeckých prác Slovenskej spoločnosti pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV v Bratislave. 1.vyd. 208 s. ISBN 978-80-974779-0-5. . Bratislava Slovenská spoločnosť pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárne vedy pri SAV, 2023, s. 125-131.
Typ výstupu: príspevok

KORČOK, Melina – BAZALOVÁ, Terézia – DOMINGUEZ, Jehannara – VIETORIS, Vladimír. Porovnanie senzorického profilu vybraných instantných káv pomocou senzorickej analýzy a prístrojov umelej percepcie ako modelového produktu maskovania horkej chute. In Bezpečnosť a kvalita potravín. Zborník vedeckých prác. 1. vyd. 329 s. ISBN 978-80-8266-007-7. . Nitra : Garmond, 2022, s. 296-302. Dostupné na internete: https://doi.org/10.15414/2022.sqf22-psp.
Typ výstupu: príspevok

LAKATOŠOVÁ, Jana – MIŠKEJE, Michal – KAČÁNIOVÁ, Miroslava. Vplyv rôznych faktorov na obsah aroma-aktívnych zlúčenín v bryndzi. In Zborník vedeckých prác. 1. vyd. 262 s. ISBN 978-80-89703-83-8. Nitra : Garmond, 2020, s. 65-68.

AILER, Lucia – JAKABOVÁ, Silvia – VLČKO, Tomáš – JOANIDIS, Patrícia – GOLIAN, Jozef. Stanovenie aromatického profilu šunky pomocou e-nosa. In Zborník vedeckých prác. 1. vyd. 262 s. ISBN 978-80-89703-83-8. . Nitra : Garmond, 2020, s. 8-12.

AILER, Lucia – JAKABOVÁ, Silvia – VLČKO, Tomáš – JOANIDIS, Patrícia – GOLIAN, Jozef. Identification of volatile components in ham samples by electronic nose. In Problémy a riziká živočíšnej produkcie. 1. vyd. 74 s. ISBN 978-80-552-2280-6. . Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2020, s. 5-11.

HYNŠT, Matej – LAKATOŠOVÁ, Jana – VIETORIS, Vladimír. Možnosti využitia elektronického panela na hodnotenie kvality potravín. In Recenzovaný zborník vedeckých prác Výskumného centra AgroBioTech 2019. 1. vyd. 81 s. ISBN 978-80-552-2053-6. . Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2019, s. 76-81. Dostupné na internete: http://www.agrobiotech.sk/wp-content/uploads/2019/09/Zbornik-VC-ABT-2019_evid.-Vydav-SPU.2.pdf.

LAKATOŠOVÁ, Jana – JOANIDIS, Patrícia – VIETORIS, Vladimír. Hodnotenie kvality parených syrov elektronickým panelom. In Podpora výskumných aktivít vo VC ABT. 1. vyd. 97 s. ISBN 978-80-552-2125-0. . Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2019, s. 91-97.

LAKATOŠOVÁ, Jana – JOANIDIS, Patrícia – ČANIGOVÁ, Margita – VIETORIS, Vladimír. Využitie elektronického nosa na stanovenie aromatických profilov pareníc zo Slovenska. In Recenzovaný zborník vedeckých prác Slovenskej spoločnosti pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri Slovenskej akadémii vied, pobočka Nitra. 1. vyd. 398 s. ISBN 978-80-552-1921-9. . Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2018, s. 361-367.

AFC Publikované príspevky na zahraničných vedeckých konferenciách

JOANIDIS, Patrícia – AILER, Lucia – MEZEYOVÁ, Ivana – KAČÁNIOVÁ, Miroslava – LAKATOŠOVÁ, Jana. Changes in texture and organoleptic properties due to temperature and time during sous-vide Butternut squash preparation. In Hygiena a technologie potravin – LII. Lenfeldovy a Höklovy dny. 1. vyd. 390 s. ISBN 978-80-7305-934-7. Lenfeldovy a Höklovy dny. Brno : Veterinární a farmaceutická univerzita, 2023, s. 140-144.
Typ výstupu: príspevok z podujatia

JOANIDIS, Patrícia – MEZEYOVÁ, Ivana – KAČÁNIOVÁ, Miroslava – LAKATOŠOVÁ, Jana. Effect of sous-vide cooking time on carrot color profiles. In Jakisť i bezpeka charčovych produktiv : Zbirnyk tez VI. Mižnarodnoi naukovo-praktyčnoi konferencii, 9-10 lystopada 2023 = Food quality and safety : book of abstracts. 1.vyd. 292 s. ISBN 978-966-612-304-9. Jakisť i bezpeka charčovych produktiv. Kyjev Nacionalnyj universytet charčovych technologij (Kyjev, Ukrajina) 2023, s. 128-130.
Typ výstupu: abstrakt z podujatia

ŠEDÍK, Peter – HUDECOVÁ, Martina – JOANIDIS, Patrícia – LAKATOŠOVÁ, Jana. Exploring preferences for honey with addition:  Slovak market and generation Z. In International Days of Science. 1st. ed. 109 s. ISBN 978-80-7455-100-0. International days of science (IDS2022. Olomouc : Moravian Business College Olomouc, 2022, s. 96-104.
Typ výstupu: príspevok z podujatia

JOANIDIS, Patrícia – LAKATOŠOVÁ, Jana – ŠEDÍK, Peter. Využitie elektronického oka na hodnotenie farebných odlišností viacdruhových medov. In Hygiena a technologie potravin – L. Lenfeldovy a Höklovy dny. 1. vyd. 250 s. ISBN 978-80-7305-859-3. Lenfeldovy a Höklovy dny. Brno : Veterinární a farmaceutická univerzita, 2021, s. 186-192. Dostupné na internete: https://fvhe.vfu.cz/cz/hygiena-a-technologie-potravin-l-lenfeldovy-a-hoklovy-dny.

LAKATOŠOVÁ, Jana – JOANIDIS, Patrícia – ŠEDÍK, Peter. Vplyv krajiny pôvodu na aromatický profil viacdruhových medov. In Hygiena a technologie potravin – L. Lenfeldovy a Höklovy dny. 1. vyd. 250 s. ISBN 978-80-7305-859-3. Lenfeldovy a Höklovy dny. Brno : Veterinární a farmaceutická univerzita, 2021, s. 223-227. Dostupné na internete: https://fvhe.vfu.cz/cz/hygiena-a-technologie-potravin-l-lenfeldovy-a-hoklovy-dny.

AFD Publikované príspevky na domácich vedeckých konferenciách

HANUSKA, Adam – KROČKO, Miroslav – LAKATOŠOVÁ, Jana – BARÁNEK, Tomáš. Farba sušeného mäsa s prídavkom ušľachtilých bakteriálnych kultúr. In Hygiena alimentorum. 1. vyd. 643 s. ISBN 978-80-8077-822-4. Hygiena alimentorum. Košice : Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie, 2024, s. 282-293.
Typ výstupu: príspevok z podujatia

JOANIDIS, Patrícia – KORČOK, Melina – VIETORIS, Vladimír – LAKATOŠOVÁ, Jana. Farebné spektrá medovicových medov získané pomocou elektronického oka. In Mladí vedci – bezpečnosť potravinového reťazca. 1. vyd. 105 s. ISBN 978-80-89738-30-4 online. Mladí vedci. Bratislava : Slovensko, 2021, s. 78-82. Dostupné na internete: https://www.mpsr.sk/xiii-rocnik-vedeckej-konferencie-mladi-vedci-bezpecnost-potravinoveho-retazca-online-7-decembra-2021/752-111-752-16969.
Typ výstupu: príspevok z podujatia

ŠIMORA, Veronika – ĎÚRANOVÁ, Hana – IVANIŠOVÁ, Eva – TÓTHOVÁ, Zuzana – GABRÍNY, Lucia. Vplyv prídavku tekvicovej múky (Moranga Coroa) na vybrané fyzikálno-chemické a senzorické vlastnosti pšeničného chleba. In Mladí vedci – bezpečnosť potravinového reťazca. 1. vyd. 105 s. ISBN 978-80-89738-30-4 online. Mladí vedci. Bratislava : Slovensko, 2021, s. 95-99. Dostupné na internete: https://www.mpsr.sk/xiii-rocnik-vedeckej-konferencie-mladi-vedci-bezpecnost-potravinoveho-retazca-online-7-decembra-2021/752-111-752-16969.
Typ výstupu: príspevok z podujatia

LAKATOŠOVÁ, Jana – HYNŠT, Matej – VIETORIS, Vladimír. Využitie elektronického panelu pri hodnotení neúdených parených syrov zo Slovenska. In Hygiena alimentorum XL. 1. vyd. 710 s. ISBN 978-80-8077-620-6. Hygiena Alimentorum. Košice : Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2019, s. 588-595.

HYNŠT, Matej – LAKATOŠOVÁ, Jana – VIETORIS, Vladimír. Review: sensory evaluation with e-eye, n-nose and e-tongue. In Záhradníctvo 2019. 1. vyd. 1 CD-ROM (320 s.). ISBN 978-80-552-2010-9. Záhradníctvo. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2019, s. 327-333.

HYNŠT, Matej – LAKATOŠOVÁ, Jana – VIETORIS, Vladimír. Review: sensory evaluation with e-eye, n-nose and e-tongue. In Záhradníctvo 2019. 1. vyd. 1 CD-ROM (320 s.). ISBN 978-80-552-2010-9. Záhradníctvo. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2019, s. 327-333.

AFG Abstrakty príspevkov zo zahraničných konferencií

JOANIDIS, Patrícia – LAKATOŠOVÁ, Jana – MEZEYOVÁ, Ivana. Influence of may chang, coriander, and thyme essential oils on the organoleptic properties of sous-vide pumpkin. In Agrobiodiversity for Improving the Nutrition, Health, Quality of People Life and Nature 162 s. ISBN 978-80-552-2770-2. Agrobiodiversity for Improving the Nutrition, Health, Quality of People Life and Nature. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2024, s. 56.
Typ výstupu: abstrakt z podujatia

ŠIMORA, Veronika – ĎÚRANOVÁ, Hana – TÓTHOVÁ, Zuzana – GABRÍNY, Lucia. The impact of partial replacing wheat flour with sesame protein powder on volume and sensory properties of bread. In ISEKI-Food E-conferences. 1. vyd. 233 s. ISBN 978-606-785-162-5 online. ISEKI-Food. Timişoara : Banat University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine, 2021, s. 63-64. Dostupné na internete: https://www.iseki-food.net/iseki-e-conferences.

LAKATOŠOVÁ, Jana – ACHBERGER, Jakub – NAGYOVÁ, Veronika – JANKURA, Ervín – ÁRVAY, Július – AILER, Štefan. Management of wines´ archiving potential through technological processes and sulphurisation of wine for its preservation. In 42nd World Congress of Vine and Wine. 1st ed. 480 s. ISBN 978-285-038-0105. World congress of vine a wine. Ženeva : International Organisation of Vine and Wine, 2019, s. 473-474.

AFH Abstrakty príspevkov z domácich konferencií

ŽIAK, Miroslav – JOANIDIS, Patrícia – BELEJ, Ľubomír – POLÁKOVÁ, Katarína – DEMIANOVÁ, Alžbeta – BOBKOVÁ, Alica. Effect of vacuum frying on the sensory attributes of potato chips from different varieties. In Scientific Conference of PhD. Students of FAFR, FBFS and FHLE SUA in Nitra. 1. vyd. 65 s. ISBN 978-80-552-2538-8. Scientific Conference of PhD. Students of FAFR, FBFS and FHLE SUA in Nitra. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2022, s. 60.
Typ výstupu: abstrakt z podujatia

LAKATOŠOVÁ, Jana – HYNŠT, Matej – ÁRVAY, Július – KAČÁNIOVÁ, Miroslava. Use of electronic nose and SPME-GC-MS in detection and monitoring somevoc in Slovak bryndza cheese. In Food/Bio/Tech. 1st ed. 85 s. ISBN 978-80-552-2038-3. Food/Bio/Tech. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2019, s. 72.

AFK Postery zo zahraničných konferencií

ŠEDÍK, Peter – PREDANOCYOVÁ, Kristína – JOANIDIS, Patrícia. Applied sensory and consumer science: understanding generational disparities in honey quality perception [elektronický zdroj]. Dostupné na internete: <https://virtual.oxfordabstracts.com/event/public/3956/submission/105>.
Typ výstupu: poster z podujatia

AFL Postery z domácich konferencií

JOANIDIS, Patrícia – LAKATOŠOVÁ, Jana – ÁRVAY, Július. Visualizing color profiles of Agaricus bisporus by e-eye. In Veda mladých 2024 – Science of Youth 2024. 1. vyd. 220 s. ISBN 978-80-552-2755-9. Veda mladých 2024. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2024, s. 212.
Typ výstupu: poster z podujatia

AGJ Autorské osvedčenia, patenty, objavy

IVANIŠOVÁ, Eva – KOVAČIKOVÁ, Eva – GOLIAN, Marcel – JOANIDIS, Patrícia – CHLEBO, Peter – CHLEBOVÁ, Zuzana. Sušienky s prídavkom selénom fortifikovanej hlivy ustricovitej a aktívneho glukánu z hlivy a spôsob ich výroby prihláška úžitkového vzoru č. 103-2024 : úžitkový vzor č. 10261, dátum oznámenia o sprístupení dokumentu 25.1.2025. 1. vyd. Banská Bystrica : Úrad priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky, 2025. 6 s.
Typ výstupu: prihláška úžitkového vzoru

BCI Skriptá a učebné texty

VIETORIS, Vladimír – JOANIDIS, Patrícia – LAKATOŠOVÁ, Jana. Senzorická analýza potravín. 1. vyd. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2021. 100 s. ISBN 978-80-552-2402-2.
Typ výstupu: skriptum

BDF Odborné práce v ostatných domácich časopisoch

JOANIDIS, Patrícia – LAKATOŠOVÁ, Jana – ŠEDÍK, Peter – PREDANOCYOVÁ, Kristína – ŠNIRC, Marek – HORSKÁ, Elena. Uprednostní zákazník pri nákupe ochutené medy? In Včelár. ISSN 0139-6064, 2021, roč. 95, č. 12, s. 246-247.

BEE Odborné práce v zahraničných zborníkoch (konferenčných aj nekonferenčných)

JOANIDIS, Patrícia – GALOVIČOVÁ, Lucia – BOROTOVÁ, Petra – KUNOVÁ, Simona – KAČÁNIOVÁ, Miroslava – ŠNIRC, Marek – MELLEN, Martin – LAKATOŠOVÁ, Jana. The effect of temperature and time on microbiological quality and organoleptic properties in sous-vide poultry meat. In Ingrovy dny 2022. 1. vyd. 454 s. ISBN 978-80-7509-828-3. Ingrovy dny. Brno : Mendelova univerzita, 2022, s. 315-327.
Typ výstupu: príspevok z podujatia

BEF Odborné práce v domácich zborníkoch (konferenčných aj nekonferenčných)

BOROTOVÁ, Petra – URBAN, Marek – JOANIDIS, Patrícia – LAKATOŠOVÁ, Jana. Prehľad hodnotenia kvality zeleniny pripravenej metódou šetrného varenia. In Bezpečnosť a kontrola potravín. 1. vyd. 87 s. ISBN 978-80-8266-057-2. . Nitra : Garmond Nitra, 2024, s. 17-20. Dostupné na internete: https://doi.org/10.15414/2024.bkp24-zop.

Typ výstupu: príspevok

JOANIDIS, Patrícia – LAKATOŠOVÁ, Jana. Ako chutia huby z konzervy. In Huby. Vieme čo jeme?. 1.vyd. 99 s. ISBN 978-80-552-2741-2. Huby. Vieme čo jeme. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2024, s. 88-95. Dostupné na internete: https://doi.org/10.15414/2024.9788055227412.
Typ výstupu: príspevok z podujatia

BFA Abstrakty odborných prác zo zahraničných podujatí (konferencie…)

PALUCHOVÁ, Johana – BERČÍK, Jakub – VIETORIS, Vladimír – GÁLOVÁ, Jana – HORSKÁ, Elena. Evaluation of instant coffee drinks from chosen countries by using consumer neuroscience techniques, electronic nose and sensory analysis. In Pangborn 2017. 1st ed. [383] s. Pangborn sensory science symposium. New York : Elsevier Academic Press (New York, USA) 2017, [1] s.

CHAJDUKOVA, M.M. – VIETORIS, Vladimír. Perenos kalibrovoj potenciometričeskimi multisensornymi sistemami. In Mendeleev-2014. 1. vyd. 378 s. Vserossijskaja konferencija s meždunarodnym učastiem molodych učenych na chimii. Sankt-Peterburg : Sankt-Peterburgskij gosudarstvennyj universitet, 2014, s. 342.

CHAJDUKOVA, M.M. – KIRSANOV, Dmitry O. – VIETORIS, Vladimír – LEGIN, Andrey. Calibration transfer for electronic tongue. In Modern methods of data analysis. 1. vyd. [80 s.] Winter symposium on chemometrics. Kosygin : Russian chemometrics society, 2014, s. 27-28. Dostupné na internete: http://wsc.chemometrics.ru/media/files/conferences/wsc9/abstracts/abstract__khaydukova_maria_1.pdf.

DAI Dizertačné a habilitačné práce

JOANIDIS, Patrícia. Porovnanie senzorických diskriminačných techník založených na „skimming“ a „COD“ stratégiách na vybraných produktoch. 2021. 160 s. Doktorandská dizertačná práca (PhD.). – Katedra technológie a kvality rastlinných produktov FBP SPU v Nitre. Dostupné na internete: <http://opac.crzp.sk/openURL?crzpSigla=spunitra&crzpID=53150>.

ADN Vedecké práce v domácich časopisoch registrovaných v databázach Web of Science alebo SCOPUS

Shelf life extension and sensory evaluation of birch tree sap using chemical preservatives [elektronický zdroj] / Maciej Bilek, Vladimír Vietoris, Vojtech Ilko. – This work was supported by AgroBioTech Research Centre built in accordance with the project Building „AgroBioTech“ Research Centre ITMS 26220220180. — Popis urobený 27.10.2016. In: Potravinárstvo. — ISSN 1337-0960. — vol. 10, no. 1 (2016), s. 499-505, online. — 10.5219/650.

Máte záujem o spoluprácu?

Kontaktujte nás pre viac informácií o možnostiach spolupráce a výskumných projektoch.