Skip to content

Kariérny deň programu EIT Food Educators na SPU priblížil študentom a žiakom vedu pútavým spôsobom

Vo Výskumnom centre AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa po prvýkrát konala Noc vedy, ktorá je sprievodným podujatím Európskej noci vedy 2025. Podujatie bolo zároveň aktivitou programu Food Educators – kariérny deň.

Žiaci základných škôl a študenti stredných škôl mohli navštíviť 14 vedeckých stánkoch, v ktorých malo zastúpenie všetkých šesť fakúlt univerzity, ako aj Kreatívne centrum SPU, Skutočne zdravá škola a Potravinový inkubátor SPU. Ochutnali napríklad múčne červy a jedlé kvety, vyskúšali si, či dokážu rozpoznať arómy, nasadili si okuliare s virtuálnou realitou a postavili sa pred špeciálnu kameru, ktorá dokáže na základe výraze tváre rozoznať emócie. Pri zaujímavých pokusoch tiež zistili, že fyzika nemusí byť nuda.

Ako priblížila rektorka SPU Klaudia Halászová, univerzita už dlhodobo spolupracuje so strednými a základnými školami. „Toto je ďalšie podujatie, ktorým by sme chceli školopovinné deti vytiahnuť zo školských lavíc a ukázať im vedu z hravej perspektívy. Veľmi sa teším tomu, že tu máme zastúpené naše fakulty a možno tu nájsť tu všetko od technických vied až po prírodné vedy. Naším cieľom je ukázať, že naše zameranie je veľmi široké a naozaj každý talent dieťaťa sa tu môže rozvinúť,“ povedala.

Na podujatie prišlo až 900 žiakov základných a stredných škôl. „Veľmi sa tešíme tomuto obrovskému záujmu. Naším cieľom je prepojenie so školami a praxou. Vedci vystúpili zo svojich laboratórií a ukazujú verejnosti, ako veda funguje,“ uviedla riaditeľka Výskumného centra AgroBioTech Adriana Kolesárová. Zaujímavým bodom programu bola prednáška o tom, čo obsahuje káva a čokoláda. Eva Ivanišová z výskumného centra publiku priblížila, aké sú ich zdravotné benefity, ale aj riziká. „Najväčším trhákom boli u detí tzv. potraviny budúcnosti – jedlé kvety a múčne červy. Nemali žiadne predsudky a s nadšením ochutnávali oboje,“ poukázala.

V stánku Potravinového inkubátora SPU sa žiaci mohli dozvedieť o inovatívnych a zdravých potravinách, ktoré sa vyvíjajú priamo na univerzite. Nechýbali zeleninové čipsy, päť rôznych druhov čajov a ako novinka jablkovo-kokosové snacky. Ako povedala Kristína Predanócyová z AgroBioTechu, spomedzi čipsov deťom najviac im chutili mrkvové a cviklové. „Momentálne máme vo vývoji ďalšie produkty, a to raňajkové cereálne kaše. Spotrebiteľov by sme chceli osloviť aj zeleninovými nátierkami,“ prezradila.

Nadšené z podujatia boli aj samotné deti. „Páči sa mi, že sú tu rôzne stanovištia a že tu môžeme ochutnávať. Vieme sa tu zároveň aj niečo naučiť,“ povedali žiačky zo základnej školy v Mojmírovciach. Učiteľka zo Základnej školy Oslany Miriam Vanková je absolventkou SPU a s našou univerzitou spolupracuje už dlhodobo na príprave biologickej olympiády. „Našim žiakom sa veľmi páčili stánky, zastavili sa pri čokoláde, káve, medoch a zdravých potravinách. Zapojili sme sa aj do projektu Foodeducators, ktorý robí SPU a chystáme sa robiť aktivity k tomuto programu,“ doplnila.

Slovenská poľnohospodárska univerzita má ambíciu posúvať sa v spolupráci so školami ďalej. „Chceme na univerzite vytvoriť tzv. Talent centrum, ktoré bude určené pre stredoškolákov, ktorí sa rozhodujú, aký odbor by chceli študovať,“ priblížila nový zámer rektorka K. Halászová.

Galéria

Reportáž v televíznych novinách

Reportáž z podujatia si môžete pozrieť aj v archíve televíznych novín od 34. minúty a 18. sekundy: https://www.markiza.sk/relacie/televizne-noviny/video-epizoda/282333-26-9-2025

Všetky novinky