Európsky inštitút pre inovácie a technológie (EIT) zverejnil informačné listy o jednotlivých krajinách s cieľom lepšie priblížiť svoj vplyv na národnej úrovni. EIT Food SPU v Nitre, ktorý vedie riaditeľka Výskumného centra AgroBioTech profesorka Adriana Kolesárová, patrí medzi najaktívnejšie inštitúcie na Slovensku v oblasti prerozdeľovania grantov za uplynulý rok.
Projekt je administrovaný pod záštitou EIT Food kancelárie a jeho realizáciu zabezpečuje doktorka Eva Ďurčanská.
Európsky inovačný a technologický inštitút (EIT) zriadil na SPU v Nitre EIT Food Hub v januári 2019, pričom pod touto prestížnou značkou pôsobí nepretržite dodnes.
EIT spolu s poprednými partnermi z celej Európy ponúka širokú škálu aktivít v oblasti inovácií a podnikania, pričom komunita EIT pomáha inovátorom premeniť ich nápady na špičkové produkty, služby a pracovné miesta. EIT cez granty rozdelilo slovenským subjektom v období rokov 2023 – 2025 približne 3,5 milióna eur, čo nás umiestňuje na 21. priečku v rámci Európskej únie. Prevažná časť bola investovaná do firiem, no tretinu z tejto sumy získali aj univerzity, a to najmä Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Technická univerzita v Košiciach, Slovenská technická univerzita v Bratislave. Najaktívnejší v rámci prerozdeľovania grantov boli EIT Food (na Slovensku zastúpené SPU), EIT Urban Mobility (na Slovensku zastúpené CIVITTA), EIT Manufacturing (na Slovensku zastúpené STU) a EIT Health (na Slovensku zastúpené CIVITTA). Za svoje obdobie fungovania EIT na Slovensku podporilo už 78 startupov a v rámci uvedenej správy vyzdvihli príbehy firiem scase a BatteryCheck.
Poslaním EIT je prispievať ku konkurencieschopnosti Európy, k jej udržateľnému hospodárskemu rastu a vytváraniu pracovných miest podporovaním a posilňovaním synergií a spolupráce medzi podnikmi, vzdelávacími inštitúciami a výskumnými organizáciami. Inštitút EIT je neoddeliteľnou súčasťou rámcového programu pre výskum a inovácie Horizont 2020.