Domov › Laboratóriá › Laboratórium analýz biologicky cenných látok
Laboratórium analýz biologicky cenných látok

Vedeckovýskumné činnosti laboratória
- Analýzy na kvalitatívne a kvantitatívne stanovenie zlúčenín zo skupín biologicky aktívnych látok a kontaminantov
- Riešenie úloh potravinárskeho priemyslu a životného prostredia
Riešené projekty
Aktuálne riešené projekty
- „Možnosti eliminácie xenobiotík v jedlých lesných plodoch z environmentálne zaťažených území“, grantová schéma VEGA, roky realizácie 2022-2025, VEGA 1/0602/22, rozpočet 110 466 EUR, zodpovedný riešiteľ Ing. Július Árvay, PhD.
- „Odpoveď organizmu na environmentálny stres závislá od signalizácie TORC2 kinázového komplexu“, grantová schéma VEGA, roky realizácie 2023-2026, VEGA-1/0583/23, rozpočet 16646 EUR, zodpovedná riešiteľka Ing. Miroslava Požgajová, Dr.
- „Diverzita tradičných syrov typu Oscypek / Oštiepok vyrábaných v Poľsku a na Slovensku“, grantová schéma bilaterálne APVV, roky realizácie 2024-2025, APVV-SK-PL-23-0053, rozpočet 4800 EUR, zodpovedný riešiteľ doc. Ing. Miroslav Kročko, PhD.
- Potenciál rastlinných silíc z aromatických rastlín na lekárske použitie a na konzerváciu potravín, grantová schéma APVV, roky realizácie 2021-2025, APVV-20-0058, rozpočet 249 996 EUR, zodpovedná riešiteľka prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD.
- „Autonómny pestovateľský systém ako potencionálny udržateľný zdroj zdravých plodín“, grantová schéma Plán obnovy a odolnosti Slovenska, roky realizácie 2024-2026, kód projektu 09I05-03-V02-00085, zodpovedná riešiteľka doc. Ing. Alena Andrejiová, PhD.
Úspešne realizované projekty
- „Moderné postupy a technológie zvyšujúce kvalitu vybraného sous-vide potravinového modelu“, grantová schéma GA SPU, roky realizácie 2021-2024, 14-GASPU-2021, rozpočet 8 500 EUR, zodpovedná riešiteľka Ing. Jana Lakatošová, PhD.
- „Food Quality in Digital Age“, grantová schéma V4+ Visegrad Fund, roky realizácie 2023-2024, projekt ID: 22230075, rozpočet 61 150 EUR, zodpovedný riešiteľ slovenského partnera doc. Ing. Miroslav Kročko, PhD.
- „Odborné vzdelávanie pre sektory hospodárskeho rastu v Strednej Ázii“, grantová schéma: Granty nadácií, roky realizácie 2023-2024, rozpočet 110 000 EUR, vzdelávací projekt, zodpovedná riešiteľka prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD.
- Dopytovo-orientovaný výskum pre udržateľné a inovatívne potraviny, Drive4SiFood, grantová schéma MDV SR Európsky fond regionálneho rozvoja OP Integrovaná infraštruktúra 2014-2020, roky realizácie 2019-2023, ITMS2014+: 313011V336, rozpočet 10 413 650,78 EUR, zodpovedná riešiteľka Ing. Lucia Gabríny, PhD.
- „Údajová a vedomostná podpora pre systémy rozhodovania a strategického plánovania v oblasti adaptácie poľnohospodárskej krajiny na klimatické zmeny a minimalizáciu degradácie poľnohospodárskych pôd“, Výskumný projekt podporený z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, OP Integrovaná infraštruktúra; kód projektu ITMS2014+: 313011W580, roky realizácie 2020 – 2023, rozpočet 5 960 575,62 EUR, zodpovedný riešiteľ Ing. Jakub Pagáč, PhD.
- „Analýza spotrebiteľského správania pri medoch obohatených o zdraviu prospešné látky“, grantová schéma GA SPU, roky realizácie 2021-2024, 14-GASPU-2021, rozpočet 9 000 EUR, zodpovedný riešiteľ Ing. Peter Šedík, PhD.
- „Protektívny účinok extraktu hlivy ustricovej (I (Jacq.) P. Kumm.) pri chronických neprenosných ochoreniach“, grantová schéma: APVV-19-0598, roky realizácie 2020 – 2024, rozpočet 249 158 EUR, zodpovedný riešiteľ MUDr. Peter Chlebo, PhD.
- „Stav znečistenia pôdnych a potravinových vzoriek v Srbsku a na Slovensku – bioprístupne frakcie prvkov a hodnotenie zdravotných rizík“, grantová schéma: APVV, roky realizácie 2019-2021, APVV SK-SRB-18-0038, rozpočet 4600 EUR, zodpovedný riešiteľ Ing. Július Árvay, PhD.
- „Mapovanie rizikových prvkov v pôdach a v biote environmentálne zaťažených území“, grantová schéma VEGA, kód projektu VEGA 1/0591/18, roky realizácie 2018-2021, zodpovedný riešiteľ Ing. Július Árvay, PhD.
- „Kvalitatívne faktory vplývajúce na výrobu a spotrebu mlieka a syrov“, grantová schéma APVV, kód projektu APVV-16-0244, roky realizácie 2017-2020, zodpovedná riešiteľka prof. Ing. Ľudmila Nagyová, PhD.
- „Podpora výskumných aktivít vo VC ABT“, grantová schéma MDV SR Európsky fond regionálneho rozvoja OP Integrovaná infraštruktúra 2014-2020, kód projektu: 313011T465, roky realizácie 2016-2019, rozpočet 1 075 945,25 EUR, zodpovedná riešiteľka Ing. Lucia Gabríny, PhD.
- KEGA 011SPU-4/2017Chemická toxikológia – tvorba didaktických pomôcok pre I. II. a III. stupeň vysokoškolského štúdia.
Zodpovedný riešiteľ projektu: doc. Ing. Judita Bystrická, PhD. - VEGA 1/0139/17 Nekonvenčné a minoritné plodiny využiteľné pre prípravu potravín nového typu dizajnovaných pre osobitné výživové účely
Zodpovedný riešiteľ projektu: prof. RNDr. Alena Vollmannová, PhD. - VEGA 1/0177/17 Výskum vybraných poľnohospodárskych plodín so zreteľom na vplyv rôznych faktorov na obsahy nutričných, bioaktívnych a antinutričných látok
Zodpovedný riešiteľ projektu: doc. Ing. Janette Musilová, PhD. - VEGA 1/0173/17 Hodnotenie akumulácie a ekotoxicity ťažkých kovov v rastlinných spoločenstvách z environmentálne zaťažených oblastí Slovenska a ich zdravotné riziká vyplývajúce z ich konzumácie
Zodpovedný riešiteľ projektu: doc. RNDr. Ing. Tomáš Tóth, PhD. - VEGA 1/0147/17 Hodnotenie zdravotných rizík vyplývajúcich z konzumácie jedlých lesných plodov z rôzne environmentálne zaťažených oblastí Slovenska
Zodpovedný riešiteľ projektu: prof. Ing. Ján Tomáš, CSc. - VEGA 1/0290/14 Výskum variability chemoprotektívnych látok vo vybraných druhoch rodu Allium indukovanej agroenvironmentálnymi a technologickými faktormi
Zodpovedný riešiteľ projektu: doc. Ing. Judita Bystrická, PhD.
Publikácie
Publikačná činnosť s výskumom realizovaným v laboratóriu, za roky 2018-2024
ADC
LAKATOŠOVÁ, Jana – DUCKOVÁ, Viera – MIŠKEJE, Michal – KAČÁNIOVÁ, Miroslava – ČANIGOVÁ, Margita. The impact of different factors on the quality and volatile organic compounds profile in “bryndza” cheese. In Foods Online. ISSN 2304-8158, 2020, vol. 9, iss. 9, article number 1195 [13 s.] (2020: 4.350 – IF, Q2 – JCR Best Q, 0.642 – AIS, Q3 – AIS Q, 0.774 – SJR, Q1 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/foods9091195.
ADC
KAČÁNIOVÁ, Miroslava – TERENTJEVA, Margarita – GALOVIČOVÁ, Lucia – IVANIŠOVÁ, Eva – LAKATOŠOVÁ, Jana – ŠIMORA, Veronika – BOROTOVÁ, Petra – KOWALCZEWSKI, Przemysław Łukasz – KUNOVÁ, Simona – FELŠÖCIOVÁ, Soňa – TVRDÁ, Eva – ŽIAROVSKÁ, Jana – BENDA PROKEINOVÁ, Renáta – VUKOVIC, Nenad. Biological activity and antibiofilm molecular profile of citrus aurantium essential oil and its application in a food model. In Molecules. ISSN 1420-3049, 2020, vol. 25, iss. 17, article number 3956 online [21 s.] (2020: 4.412 – IF, Q2 – JCR Best Q, 0.694 – AIS, Q3 – AIS Q, 0.780 – SJR, Q1 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/molecules25173956.
ADC
ŠIMORA, Veronika – ĎÚRANOVÁ, Hana – LAKATOŠOVÁ, Jana – MIŠKEJE, Michal – TOKÁR, Marián – GABRÍNY, Lucia – KOWALCZEWSKI, Przemysław Łukasz – KAČÁNIOVÁ, Miroslava. Wheat Bread with Grape Seeds Micropowder:Impact on Dough Rheology and Bread Properties. In Applied Rheology. ISSN 1430-6395, 2020, vol. 30, no. 1, s. 138-150, online (2020: 1.581 – IF, Q4 – JCR Best Q, 0.196 – AIS, Q4 – AIS Q, 0.317 – SJR, Q3 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://dx.doi/10.1515/arh-2020-0112.
ADC
LAKATOŠOVÁ, Jana – JOANIDIS, Patrícia – ŠNIRC, Marek – KUNCA, Vladimír – ÁRVAY, Július. The effect of Amanita rubescens pers developmental stages on aroma profile. In Journal of fungi Online. ISSN 2309-608X online, 2021, vol. 7, no. 7, art. no. 611 [16] s. (2021: 5.724 – IF, Q2 – JCR Best Q, 1.243 – AIS, Q1 – AIS Q, 0.980 – SJR, Q1 – SJR Best Q).
ADC
LAKATOŠOVÁ, Jana – JOANIDIS, Patrícia – ŠNIRC, Marek – ŠEDÍK, Peter – VIETORIS, Vladimír. Screening of the honey aroma as a potential essence for the aromachology. In Applied Sciences-Basel. ISSN 2076-3417 online, 2021, vol. 11, no. 17, art. no. 8177, [9] s. (2021: 2.838 – IF, Q2 – JCR Best Q, 0.409 – AIS, Q3 – AIS Q, 0.507 – SJR, Q2 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/app11178177.
ADC
KAČÁNIOVÁ, Miroslava – GALOVIČOVÁ, Lucia – ŠIMORA, Veronika – TVRDÁ, Eva – TERENTJEVA, Margarita – ŽIAROVSKÁ, Jana – KUNOVÁ, Simona – SAVITSKAYA, Tatsiana – GRINSHPAN, Dmitrij D. – LAKATOŠOVÁ, Jana – FELŠÖCIOVÁ, Soňa – VUKOVIC, Nenad – KOWALCZEWSKI, Przemysław Łukasz. Antimicrobial and antioxidant activities of Cinnamomum cassia essential oil and its application in food preservation. In Open Chemistry. ISSN 2391-5420, 2021, vol. 19, iss. 1, s. 214-217, online (2021: 1.977 – IF, Q3 – JCR Best Q, 0.263 – AIS, Q3 – AIS Q, 0.312 – SJR, Q3 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://doi.org/10.1515/chem-2021-0191.
ADC
PLUTA-KUBICA, Agnieszka – NAJGEBAUER-LEJKO, Dorota – DOMAGALA, Jacek – LAKATOŠOVÁ, Jana – GOLIAN, Jozef. The effect of cow breed and wild garlic leaves (Allium ursinum L.) on the sensory quality, volatile compounds, and physical properties of unripened soft rennet-curd cheese. In Foods Online. ISSN 2304-8158, 2022, vol. 11, 24, art. no. 3948 [14] s. (2022: 5.2 – IF, Q1 – JCR Best Q, 0.642 – AIS, Q2 – AIS Q, 0.771 – SJR, Q1 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/foods11243948.
ADC
STARZYŃSKA-JANISZEWSKA, Anna – STODOLAK, Bozena – LAKATOŠOVÁ, Jana – JOANIDIS, Patrícia – MICKOWSKA, Barbara – ŠNIRC, Marek. Nutritional and sensory parameters of amazake from the recycling of stale bread. In Waste Management. ISSN 0956-053X, 2024, vol. 186, no. 15, s. 345-354 (2023: 7.1 – IF, Q1 – JCR Best Q, 1.328 – AIS, Q1 – AIS Q, 1.734 – SJR, Q1 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://doi.org/10.1016/j.wasman.2024.06.028.
ADC
JAKABOVÁ, Silvia – ÁRVAY, Július – ŠNIRC, Marek – LAKATOŠOVÁ, Jana – ONDEJČÍKOVÁ, Alena – GOLIAN, Jozef. HPLC-DAD method for simultaneous determination of gallic acid, catechins, and methylxanthines and its application in quantitative analysis and origin identification of green tea. In Heliyon online. ISSN 2405-8440, 2024, vol. 10, iss. 16, art. no. e35819, [13] s. (2023: 3.4 – IF, Q1 – JCR Best Q, 0.614 – AIS, Q2 – AIS Q, 0.617 – SJR, Q1 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e35819.
ADC
MRVOVÁ, Monika – MEDO, Juraj – LAKATOŠOVÁ, Jana – BARBORÁKOVÁ, Zuzana – GOLIAN, Marcel – MAŠKOVÁ, Zuzana – TANČINOVÁ, Dana. Vapor-Phase Essential Oils as Antifungal Agents against Penicillium olsonii Causing Postharvest Cherry Tomato Rot. In Foods Online. ISSN 2304-8158, 2024, vol. 13, iss. 19, art. no. 3202, [22] s. (2023: 4.7 – IF, Q1 – JCR Best Q, 0.674 – AIS, Q2 – AIS Q, 0.87 – SJR, Q1 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/foods13193202.
ADC
GRABACKA, Maja – LAKATOŠOVÁ, Jana – WAŚ, Gabriela – WYDRA, Anna – JAKUBIEC, Karolína – FIALKOVÁ, Veronika – SPEVÁKOVÁ, Ivana – PIERZCHALSKA, Malgorzata. The Impact of Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) and Cornelian Cherry (Cornus mas L.) Plant Extracts on the Physiology of Gastrointestinal Tract Cell In Vitro Model in the Context of Metabolic Diseases. In Applied Sciences-Basel. ISSN 2076-3417, 2024, vol. 14, iss. 17, art. no. 7992, [21] s (2023: 2.5 – IF, Q1 – JCR Best Q, 0.428 – AIS, Q2 – AIS Q, 0.508 – SJR, Q2 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/app14177992.
ADC
PLUTA-KUBICA, Agnieszka – NAJGEBAUER-LEJKO, Dorota – DOMAGALA, Jacek – LAKATOŠOVÁ, Jana – ŠNIRC, Marek – GOLIAN, Jozef. Sensory Quality, Volatile Compounds, and Physical Properties of Sheep’s Milk Cheese with Herbs (Allium ursinum L.). In Molecules. ISSN 1420-3049, 2024, vol. 29, iss. 24, art. no. 5999, [12] s. (2023: 4.2 – IF, Q2 – JCR Best Q, 0.676 – AIS, Q3 – AIS Q, 0.744 – SJR, Q1 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://doi.org/10.3390/molecules29245999.
ADM
KAČÁNIOVÁ, Miroslava – TERENTJEVA, Margarita – LAKATOŠOVÁ, Jana – ŽIAROVSKÁ, Jana – SAVITSKAYA, Tatsiana – GRINSHPAN, Dmitrij D. – KOWALCZEWSKI, Przemysław Łukasz – VUKOVIC, Nenad – TVRDÁ, Eva. Chemical composition and antimicrobial activity of selected essential oils against staphylococcus spp. Isolated from human semen. In Antibiotics. ISSN 2079-6382 online, 2020, vol. 9, iss. 11, article number 765, [21 s.] (2020: 4.639 – IF, Q2 – JCR Best Q, 0.937 – AIS, Q2 – AIS Q, 0.960 – SJR, Q1 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://dx.doi.org/10.3390/antibiotics9110765.
ADM
LAKATOŠOVÁ, Jana – ÁRVAY, Július – KUNOVÁ, Simona – KOWALCZEWSKI, Przemysław Łukasz – KAČÁNIOVÁ, Miroslava. Aroma profile and lactic acid bacteria characteristic of traditional Slovak cheese “May bryndza”. In Food Science and Technology International. ISSN 1082-0132, 2022, vol. 28, no. 7, s. 580-591 (2022: 2.3 – IF, Q3 – JCR Best Q, 0.283 – AIS, Q4 – AIS Q, 0.497 – SJR, Q2 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://doi.org/10.1177/10820132211039916.
ADM
GOLIAN, Marcel – MEZEYOVÁ, Ivana – ANDREJIOVÁ, Alena – HEGEDŰSOVÁ, Alžbeta – ADAMEC, Samuel – LAKATOŠOVÁ, Jana – ÁRVAY, Július. Effects of selected biostimulants on qualitative and quantitative parameters of nine cultivars of the genus Capsicum spp. In Open agriculture. ISSN 2391-9531, 2024, vol. 9, iss. 1, s. [16] s. (2023: 1.8 – IF, Q2 – JCR Best Q, 0.25 – AIS, Q2 – AIS Q, 0.438 – SJR, Q2 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://doi.org/10.1515/opag-2022-0266.
ADN
TANČINOVÁ, Dana – MAŠKOVÁ, Zuzana – FOLTINOVÁ, Denisa – LAKATOŠOVÁ, Jana – ÁRVAY, Július. Effect of essential oils of Lamiaceae plants on the Rhizopus spp. In Potravinárstvo Slovak Journal of Food Sciences Online. ISSN 1337-0960, 2018, vol. 12, no. 1, s. 491-498, online (2018: 0.285 – SJR, Q3 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://doi.org/10.5219/921.
ADN
TANČINOVÁ, Dana – FOLTINOVÁ, Denisa – MAŠKOVÁ, Zuzana – LAKATOŠOVÁ, Jana – ÁRVAY, Július. Effect of essential oils of Myrtaceae plants on the Penicillium commune. In Potravinárstvo Slovak Journal of Food Sciences Online. ISSN 1337-0960, 2019, vol. 13, no. 1, s. 604-613, online (2019: 0.270 – SJR, Q3 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://doi.org/10.5219/1106.
ADN
KULIG, Dominika – MATYSIAK, Michal – BALDOVSKÁ, Simona – LAKATOŠOVÁ, Jana – MARUNIAKOVÁ, Nora – MŇAHONČÁKOVÁ, Erika – ÁRVAY, Július – GALBAVÝ, Drahomír – KOLESÁROVÁ, Adriana. Screening of polyphenolic compounds from traditional medicinal herbs. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences Online. ISSN 1338-5178, 2019, vol. 9, special iss., s. 487-491, online (2019: 0.163 – SJR, Q4 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://dx.doi.org/10.15414/jmbfs.2019.9.special.487-491.
ADN
LAKATOŠOVÁ, Jana – ÁRVAY, Július – MIŠKEJE, Michal – KAČÁNIOVÁ, Miroslava. Determination of volatile organic compounds in Slovak bryndza cheese by the electronic nose and the headspace solid-phase microextraction gas chromatography-mass spectrometry. In Potravinárstvo Slovak Journal of Food Sciences Online. ISSN 1337-0960, 2020, vol. 14, no. 1, s. 767-773 (2020: 0.259 – SJR, Q3 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://doi.org/10.5219/1300.
ADN
GALOVIČOVÁ, Lucia – ŠIMORA, Veronika – LAKATOŠOVÁ, Jana – KAČÁNIOVÁ, Miroslava. Essential oils and their application in a food model. In Potravinárstvo Slovak Journal of Food Sciences Online. ISSN 1337-0960, 2020, vol. 14, no. 1, s. 1088-1096 (2020: 0.259 – SJR, Q3 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://dx.doi.org/10.5219/1490.
ADN
JAKABOVÁ, Silvia – AILER, Lucia – KROČKO, Miroslav – ZAJÁC, Peter – ČAPLA, Jozef – PARTIKA, Adam – GOLIAN, Jozef – LAKATOŠOVÁ, Jana. Evaluation of nutritional composition and sensory properties of cheese, cheese spreads and traditional butter from Slovak production. In Potravinárstvo Slovak Journal of Food Sciences Online. ISSN 1337-0960, 2021, vol. 15, no. 1, s. 285-295, online (2021: 0.228 – SJR, Q3 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://doi.org/10.5219/1614.
ADN
TANČINOVÁ, Dana – BARBORÁKOVÁ, Zuzana – MAŠKOVÁ, Zuzana – MRVOVÁ, Monika – MEDO, Juraj – GOLIAN, Marcel – LAKATOŠOVÁ, Jana – ÁRVAY, Július. In vitro antifungal activity of essential oils (family lamiaceae) against cladosporium sp. strains – postharvest pathogens of fruits. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences Online. ISSN 1338-5178, 2023, vol. 13, no. 2, art. no. e9921, [9] s. (2023: 0.6 – IF, Q4 – JCR Best Q, 0.111 – AIS, Q4 – AIS Q, 0.234 – SJR, Q3 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://doi.org/10.55251/jmbfs.9921.
ADN
MRVOVÁ, Monika – BARBORÁKOVÁ, Zuzana – MAŠKOVÁ, Zuzana – MEDO, Juraj – LAKATOŠOVÁ, Jana – TANČINOVÁ, Dana. In vitro antifungal effect of twelve essential oils on Penicillium expansum growth. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences Online. ISSN 1338-5178, 2024, vol. 13, no. 4, art. no. e 9922, [6] s. (2023: 0.6 – IF, Q4 – JCR Best Q, 0.111 – AIS, Q4 – AIS Q, 0.234 – SJR, Q3 – SJR Best Q). Dostupné na internete: https://doi.org/10.55251/jmbfs.9922.
ADC
HOLOVIČOVÁ, Mária – HABÁNOVÁ, Marta – LAKATOŠOVÁ, Jana – MENDELOVÁ, Andrea – ŽITNIAK ČURNÁ, Veronika – ERNST, Dávid – ÁRVAY, Július – PINČEK, Ondrej. Obsah vybraných fenolických látok v 100 % čučoriedkovej šťave a ich potenciálny efekt na zdravie človeka. In Výživa – človek – zdravie 2019. 1. vyd online (259 s.). ISBN 978-80-552-2073-4. . Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2019, s. 136-142. Dostupné na internete: https://doi.org/10.15414/2019.9788055220734.
AED
GIERTL, Tomáš – GADUŠ, Ján – CIVÁŇOVÁ, Ľubica – LAKATOŠOVÁ, Jana – REMEŇOVÁ, Diana. Termochemická konverzia odpadovej biomasy. In Podpora výskumných aktivít na SPU v oblasti energetiky. 1. vyd. 85 s. ISBN 978-80-552-2138-0. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2019, s. 61-67.
AED
LAKATOŠOVÁ, Jana – MIŠKEJE, Michal – KAČÁNIOVÁ, Miroslava. Vplyv rôznych faktorov na obsah aroma-aktívnych zlúčenín v bryndzi. In Zborník vedeckých prác. 1. vyd. 262 s. ISBN 978-80-89703-83-8. . Nitra : Garmond, 2020, s. 65-68.
AED
NAJGEBAUER-LEJKO, Dorota – PLUTA-KUBICA, Agnieszka – DOMAGALA, Jacek – TUREK, Katarzyna – DUDA, Iwona – WALCZYCKA, Maria – GOLIAN, Jozef – LAKATOŠOVÁ, Jana. Quality properties of sheep milk cheeses with wild garlic. In Bezpečnosť a kvalita potravín. Zborník vedeckých prác. 1. vyd. 298 s. ISBN 978-80-8266-028-2. . Bratislava : Slovenská spoločnosť pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárne vedy pri SAV (Bratislava, Slovensko), 2023, s. 147-149. Dostupné na internete: https://doi.org/10.15414/2023.sqf23-psp.
AED
JOANIDIS, Patrícia – AILER, Lucia – BOROTOVÁ, Petra – MEZEYOVÁ, Ivana – KUNOVÁ, Simona – KAČÁNIOVÁ, Miroslava – LAKATOŠOVÁ, Jana. Vplyv rastlinných silíc na obsah vitamínu C, organoleptické a texturálne vlastnosti sous-vide mrkvy. In Recenzovaný zborník vedeckých prác Slovenskej spoločnosti pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV v Bratislave. 1.vyd. 208 s. ISBN 978-80-974779-0-5. . Bratislava Slovenská spoločnosť pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárne vedy pri SAV, 2023, s. 125-131.
AFC
LAKATOŠOVÁ, Jana – JOANIDIS, Patrícia – ŠEDÍK, Peter. Vplyv krajiny pôvodu na aromatický profil viacdruhových medov. In Hygiena a technologie potravin – L. Lenfeldovy a Höklovy dny. 1. vyd. 250 s. ISBN 978-80-7305-859-3. Lenfeldovy a Höklovy dny. Brno : Veterinární a farmaceutická univerzita, 2021, s. 223-227.
AFD
JAKABOVÁ, Silvia – ÁRVAY, Július – LAKATOŠOVÁ, Jana – HARANGOZO, Ľuboš – AILER, Lucia – KŇAZOVICKÁ, Vladimíra – ZAJÁC, Peter – GOLIAN, Jozef. Výskyt a variabilita vybraných metylxantínov v zelenom a čiernom čaji. In Záhradníctvo 2021. 1. vyd. 209 s. ISBN 978-80-552-2393-3. Záhradníctvo. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2021, s. 55-63.
AFD
GIERTL, Tomáš – HAUPTVOGL, Martin – GADUŠ, Ján – LAKATOŠOVÁ, Jana. Slow pyrolysis of short-rotation coppice willow. In Fast-growing trees and plants grown for energy purposes. 1st. ed. 113 s. ISBN 978-80-552-2536-4. Fast-growing trees and plants grown for energy purposes. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2022, s. 32-38.
AFD
JAKABOVÁ, Silvia – ÁRVAY, Július – LAKATOŠOVÁ, Jana – IVANIŠOVÁ, Eva – AILER, Lucia – GOLIAN, Jozef. Variabilita metylxantínov v oolong čajoch. In Hygiena alimentorum XLIII. 1. vyd. 702 s. ISBN 978-80-8077-787-6. Hygiena alimentorum XLIII. Košice : Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie, 2023, s. 356-363.
AFG
LAKATOŠOVÁ, Jana – ÁRVAY, Július – JANKURA, Ervín. Aroma profiles determination and quality control in Nitra region wines from Slovakia. In 41st world congress of vine and wine. 1st ed. 675 s. ISBN 979-109-179-9911. World congress of vine and wine. Mendoza : Instituto Nacional de Vitivinicultura, 2018, s. 487.
AFG
GOLIAN, Marcel – ŠLOSÁR, Miroslav – BABIRÁTOVÁ, Cristina Maria – LAKATOŠOVÁ, Jana – ŠIMORA, Veronika. Influence of biostimulant application to the yield and quality of paprika fruits (Capsicum annuum l. Cv. Szegedi). In NUTRICON 2023. 1st. ed. 337 s. ISBN 978-608-4565-17-8. Nutricon 2023. Skopje Consulting and Training Center KEY (Skopje, Macedónsko) 2023, s. 57-58.
AFH
ADC
KULIG, Dominika – MATYSIAK, Michal – BALDOVSKÁ, Simona – LAKATOŠOVÁ, Jana – MARUNIAKOVÁ, Nora – MŇAHONČÁKOVÁ, Erika – PAULEN, Oleg – KOLESÁROVÁ, Adriana. The qualitative and quantitative screening of plant polyphenols. In Food/Bio/Tech. 1st ed. 85 s. ISBN 978-80-552-2038-3. Food/Bio/Tech. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2019, s. 58.
AFH
LAKATOŠOVÁ, Jana – HYNŠT, Matej – ÁRVAY, Július – KAČÁNIOVÁ, Miroslava. Use of electronic nose and SPME-GC-MS in detection and monitoring somevoc in Slovak bryndza cheese. In Food/Bio/Tech. 1st ed. 85 s. ISBN 978-80-552-2038-3. Food/Bio/Tech. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2019, s. 72.
AFH
GALOVIČOVÁ, Lucia – ŠIMORA, Veronika – LAKATOŠOVÁ, Jana – KAČÁNIOVÁ, Miroslava. Use of essential oils in food industry. In Scientific Conference of PhD. Students of FAFR, FBFS and FHLE SUA in Nitra. 1. vyd. ISBN 978-80-552-2242-4. Scientific Conference of PhD. Students of FAFR, FBFS and FHLE SUA in Nitra. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2020, s. 85. Dostupné na internete: http://www.slpk.sk/eldo/2020/zborniky/9788055222424.pdf.
AFH
GIERTL, Tomáš – HAUPTVOGL, Martin – GADUŠ, Ján – LAKATOŠOVÁ, Jana. Slow pyrolysis of short-rotation coppice willow wood chips. In Fast-growing trees and plants grown for energy purposes. 1st release 47 s. ISBN 978-80-552-2506-7. Fast-growing trees and plants grown for energy purposes. Nitra : Slovak University of Agriculture, 2022, s. 14-15.
BEF
LAKATOŠOVÁ, Jana – JOANIDIS, Patrícia – ŠNIRC, Marek – GOLIAN, Marcel – CHLEBOVÁ, Zuzana. Aromatika húb nám povie viac, než si myslíme. In Huby. Vieme čo jeme?. 1.vyd. 99 s. ISBN 978-80-552-2741-2. Huby. Vieme čo jeme. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2024, s. 77-87. Dostupné na internete: https://doi.org/10.15414/2024.9788055227412.
BFA
JAKABOVÁ, Silvia – ÁRVAY, Július – LAKATOŠOVÁ, Jana – ŠNIRC, Marek – IVANIŠOVÁ, Eva – JAMBOR, Tomáš – TOMKA, Marián – GOLIAN, Jozef. Rapid Simultaneous Determination of Naturally Occurring Methylxanthines, Catechins and Gallic Acid in Green Tea by HPLC-DAD Method. In 3rd Food Chemistry Conference. 1st ed. 376 s. Food chemistry conference. Nemecko Elsevier, 2023, s. [216].
BFA
BOROTOVÁ, Petra – STRAKA, Dušan – KOVÁČIKOVÁ, Eva – JANČO, Ivona – ÁRVAY, Július – LAKATOŠOVÁ, Jana – ĎÚRANOVÁ, Hana. Polyphenol composition, antioxidant, and antimicrobial activity of selected chili pepper extracts. In 17th World Congress on Polyphenols Applications. 1st. ed. 150 s. World Congress on Polyphenols Applications. Tokyo, Hatchobori Chuo-ku, Polyphenols Applications 2024, s. 64.
Publikácie uskutočnené v laboratóriu s poďakovaním VC ABT za obdobie 2016 a 2017 (evidované v databáze EPCA)
ADM The investigation of sensitivity of different types of onion to heavy metal intake from contaminated soil / Judita Bystrická .. [et al.]. — tab. — Táto práca bola financovaná v rámci grantu VEGA 1/0290/14, VEGA 1/0308/14 cez EU v rámci projektu č. 26220220180 : Building Research Centre „AgroBioTech“. In: International Journal of Environmental Research. — ISSN 1735-6865. — vol. 10, no. 3 (2016), s. 427-440.
ADN Risk of contamination of wild berries from upper Orava region by cadmium [elektronický zdroj] / Stanislav Zupka .. [et al.]. — ilustr., tab. — Popis urobený 22.2.2016. — Projekt No. 26220220180, VEGA 1/0308/14.In: Potravinárstvo. — ISSN 1337-0960. — vol. 10, no. 1 (2016), s. 126-131, online. — 10.5219/546.
ADN Polyphenols and phenolicacids in sweet potato (Ipomoea batatas L.) roots [elektronický zdroj] / Janette Musilová .. [et al.]. — ilustr., tab. — Popis urobený 29.3.2017. — VEGA 1/0290/2014, ITMS 26220220180. — Poster uverejnený v zborníku Book of abstracts and posters of the 12th international scientific conference Biotechnology and quality of raw materials and foodstuffs, May 16-18 2017. In: Potravinárstvo. — ISSN 1337-0960. — vol. 11, no. 1 (2017), s. 81-87 online.
Spolupráca s praxou
- Laboratórium má spoluprácu predovšetkým s univerzitnými pracoviskami ako aj s vlastnými VC ABT laboratóriami,
- Využíva tiež spoluprácu s domácimi a zahraničnými partnermi (Katedra ekológie Fakulta humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove; Katedra aplikovanej ekológie Fakulta ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene; Ústav potravinárstva a výživy Fakulta chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave; Hungarian University of Agriculture and Life Sciences; University of Agriculture in Krakow; University of Life Sciences in Lublin)
- Vykonáva analýzy priamo pre prax (Qenerika s.r.o.; Biotatry H&B s.r.o.; Dimenzia spol. s.r.o.; Hausnatura s.r.o.; Slovak Wine s.r.o.; Mondieu s.r.o.; a iné)
Pedagogika
- prax študentov SPU (Anastasia Solomka, Peter Straka, Daria Sergejevna, Emmanuel Duah Osei, Anthony Amotoe-Bondzie, Jana Čubirková, Janka Čížová)
- ročníková práca študentky z Piaristickej spojenej školy sv. Jozefa Kalazanského v Nitre (Hana Kolenová)
- záverečné práce študentov SPU pre I., II., III. stupeň VŠ
Infraštruktúra
Prezentácia laboratórnej činnosti
potrebnej pre charakterizáciu vstupných surovín na prípravu potravín s chemoprotektívnym účinkom na zdravie konzumentov
Máte záujem o spoluprácu?
Kontaktujte nás pre viac informácií o možnostiach spolupráce a výskumných projektoch.