Domov › Laboratóriá › Experimentálny pivovar
Experimentálny pivovar
Infraštruktúra
Vedeckovýskumné činnosti laboratória
- Hodnotenie kvalitatívnych parametrov odrôd sladovníckeho jačmeňa,
 - analýza fyziologických parametrov jačmeňa,
 - mikrosladovanie vzoriek s využitím zmien v teplotnom a vlhkostnom režime máčania a klíčenia,
 - analýza parametrov ovplyvňujúcich kvalitatívne parametre sladu,
 - determinovanie obsahu β-glukánov v jačmennom zrne, slade a sladine,
 - analýza obsahu dusíkatých látok v základnej surovine, medziproduktoch a finálnych produktoch sladovníctva a pivovarníctva,
 - modifikácia technologických postupov a receptúrneho zloženia s cieľom výroby špecifických vzoriek piva s definovanou kvalitou.
 
Riešené projekty
					 Vybrané projekty 
							
			
			
		
						
				- Dopytovo-orientovaný výskum pre udržateľné a inovatívne potraviny, Drive4SIFood (313011V336)
 - Podpora inovácií v potravinárskom priemysle prostredníctvom „Potravinového Inkubátora“
 - Potenciálny protirakovinový účinok MCT kokosového oleja podmienený prídavkom extraktov z vybraných plodov Capsicum spp (APVV-22-0348)
 
Publikácie
					 Vybrané publikácie 
							
			
			
		
						
				ADC
Cornelian Cherry (Cornus mas) powder as a functional ingredient for the formulation of bread loaves: Physical properties, nutritional value, phytochemical composition, and sensory attributes
Šimora, Veronika — Ďúranová, Hana — Brindza, Jan — Moncada, Marvin — Ivanišová, Eva — Joanidis, Patrícia — Straka, Dušan — Gabríny, Lucia — Kačániová, Miroslava
Cornelian Cherry (Cornus mas) powder as a functional ingredient for the formulation of bread loaves: Physical properties, nutritional value, phytochemical composition, and sensory attributes. In: Foods. 12, 593 (2023), s. 2023. ISSN 2304-8158.
ADN
Effect of the addition of selected herbs on the technological and sensory quality of beer
Solgajová, Miriam — Dráb, Štefan — Straka, Dušan — Mendelová, Andrea — Kolesárová, Anna — Mareček, Ján
Effect of the addition of selected herbs on the technological and sensory quality of beer. In: Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. 13, 6 (2024), s. 2024. ISSN 1338-5178.
ADN
Microbiological phases of spontaneously fermented beer
Straka, Dušan — Hleba, Lukáš
Microbiological phases of spontaneously fermented beer. In: Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. 12, (2022), s. 2022. ISSN 1338-5178.
ADM
The effect of buckwheat adjunct on the technological profile of unhopped wort: Vplyv surogácie pohánkou na technologický profil sladiny
Solgajová, Miriam — Mendelová, Andrea — Ivanišová, Eva — Dráb, Štefan — Kolesárová, Anna — Straka, Dušan
The effect of buckwheat adjunct on the technological profile of unhopped wort: Vplyv surogácie pohánkou na technologický profil sladiny. In: Journal of Central European Agriculture. 25, 1 (2024), s. 128–136. ISSN 1332-9049.
BFB
Fermentation of spontaneously fermented beer
Straka, Dušan — Hleba, Lukáš
Fermentation of spontaneously fermented beer. In: MAŠKOVÁ, Zuzana; SOLGAJOVÁ, Miriam; DRÁBOVÁ, Blažena; HOLLÝ, Dominik; KOLESÁROVÁ, Adriana. Food/Bio/Tech. Nitra: Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2022, s. 68. ISBN 978-80-552-2517-3.
					 Publikácie s poďakovaním VC ABT za obdobie 2016 a 2017 (evidované v databáze EPCA) 
							
			
			
		
						
				AFL
Parameters dealing with the non-starch polysaccharides modification of malted grain and wort / Štefan Dráb .. [et al.]. — ilustr. — AgroBioTech 26220220180. In: Book of abstracts and posters of the 12th international scientific conference Biotechnology and quality of raw materials and foodstuffs. — 1st ed.. — [129] s.. — 978-80-552-1669-0 (brož.) Biotechnology and quality of raw materials and foostuffs. — Nitra : Slovak University of Agriculture, 2017. — s. [1].
Máte záujem o spoluprácu?
Kontaktujte nás pre viac informácií o možnostiach spolupráce a výskumných projektoch.