Laboratórium potravín živočíšneho pôvodu
Infraštruktúra
Vedeckovýskumné činnosti laboratória
- Testovanie podmienok dlhodobej fermentácie (rôzna teplota a vlhkosť pri zrecom procese) fermentovaných mäsových výrobkov,
- testovanie výroby fermentovaných mäsových výrobkov s prídavkom probiotickej kultúry, štartovacej kultúry a stévie, a ich vplyv na texturálne a senzorické vlastnosti,
- testovanie navrhnutého výrobného postupu syra obohateného chilli papričkami a kôprom na zloženie, texturálne a senzorické vlastnosti,
- výskum vplyvu pohánkového medu pridávaného do jogurtov v rôznych fázach výroby na texturálne, mikrobiologické a senzorické vlastnosti výrobkov,
- analýza hydroxymetylfurfuralu v mede,
- testovanie prídavku mliečnych bielkovín (kazeín, srvátkové bielkoviny) na texturálne vlastnosti jogurtov,
- sledovanie texturálnych vlastností kefíru vyrábaného s rôznymi kultúrami a podmienok fermentácie (teplota a doba),
- stanovenie zmien textúry parených syrov v dobe ich trvanlivosti.
Riešené projekty
– 05-GA SPU-17 Testovanie výroby a skladovania peľovej konzervy.
Zodpovedný riešiteľ: Ing. Vladimíra Kňazovická, PhD.
– APVV-16-0244 Kvalitatívne faktory vplývajúce na výrobu a spotrebu mlieka a syrov
Zodpovedný riešiteľ: prof. Ing. Ľudmila Nagyová, PhD.
Publikácie s poďakovaním VC ABT za obdobie 2016 a 2017 (evidované v databáze EPCA)
Skupina A (kvantifikácia publikačnej činnosti):
1. AFD Vplyv repkového medu na prežívanie jogurtovej kultúry [elektronický zdroj] = Effect of rape honey on survival of yogurt culture / Margita Čanigová .. [et al.]. — ilustr., tab. — ITMS 26220220180. In: Bezpečnosť a kontrola potravín. — 1. vyd.. — 1 CD-ROM (300 s.). — 978-80-552-1649-2 Bezpečnosť a kontrola potravín. — Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2017. — s. 160-163, CD-ROM.
2. AFD Vplyv rôznych prídavkov agátového medu na texturálne vlastnosti jogurtu počas skladovania [elektronický zdroj] = Effect of various additions of acacia honey on textural properties of yogurt during its storage / Zuzana Remeňová .. [et al.]. — ilustr., tab. — ITMS 26220220180. In: Bezpečnosť a kontrola potravín. — 1. vyd.. — 1 CD-ROM (300 s.). — 978-80-552-1649-2 Bezpečnosť a kontrola potravín. — Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2017. — s. 180-183, CD-ROM.