Ženy podnikateľky v agrosektore

Dňa 3.10.2024 sa na pôde SPU v Nitre vo Výskumnom centre AgroBioTech uskutočnila riadená panelová diskusia za okrúhlym stolom na tému „Ženy podnikateľky v agrosektore“. Išlo o pilotnú  aktivitu v rámci projektu EIT Food Hub so zameraním výlučne na ženy v agrosektore realizovanú na pôde univerzity. Záujem o hybridné podujatie prejavili podnikateľky aj farmárky z celého Slovenska, ako aj predstaviteľky z organizácii IZPI a CVTI. Diskutované boli témy: Začiatky podnikania, odporúčania. Inšpirácie. Inovácie a výzvy. Bezpečnosť potravín a regulácie. Udržateľnosť a podnikanie. Zdravie a výživa . Spolupráca a sieťovanie. Financovanie a podpora. Budúcnosť potravinárstva a iné. Podujatie malo veľký úspech a určite sa bude organizovať každoročne.

Vzdelávacie workshopy Plant based v rámci EIT Food Hub na SPU v Nitre mali veľký úspech

V dňoch 20 – 21.11. 2024 sa na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite vo Výskumnom centre AgroBioTech konali vzdelávacie workshopy pod záštitou EIT Food Hub projektu. Dva dni plné vzdelávania otvorila riaditeľka výskumného centra AgroBioTech prof. Adriana Kolesárová. Prvý deň vzdelával účastníkov na tému: Drony ako súčasť moderného manažmentu  rastlinnej výroby. V spolupráci s FAPZ, boli mentormi workshopu prof. PaedDr. Ing. Jana Žiarovská, PhD., Ing. Dávid Ernst, PhD. a Ing. Tomáš Vician, PhD. Workshop bol rozdelený na dve časti,  v prvej časti boli účastníci oboznámení s problematikou precízneho poľnohospodárstva a s platformami satelitných analýz. Druhá časť podujatia priniesla aj praktické ukážky prác s dronom. Prebiehal praktický zber údajov, predletová a poletová kontrola dronu. Na záver prebehla komparácia získaných údajov so satelitnými snímkami. Druhý deň Plant based workshopu riešil Trendy v potravinárstve a senzorické hodnotenie inovatívnych produktov Potravinového inkubátora SPU v Nitre. Mentorkami dňa boli spolu s pani riaditeľkou aj  výskumníčky z Potravinového inkubátora Ing. Kristína Predanócyová, PhD. a Ing. Patrícia Joanidis, PhD. Teoretická časť bola zameraná na analýza trhu a identifikácia potrieb spotrebiteľov a  vývoj potravinárskeho produktu. Nasledovala praktická časť s názvom senzorické hodnotenie potravinárskeho produktu v laboratórnych podmienkach a  spotrebiteľská akceptácia potravinárskeho produktu na trhu. V laboratóriu boli senzoricky hodnotené sušienky s hlivou ustricovou, ktorá slúži ako náhrada soli a kokosové tyčinky. Na záver prebehla diskusia ohľadom hodnotených produktov.