Laboratórium tukov a olejov

Vedúci laboratória
Ing. Eva Ivanišová, PhD.

Infraštruktúra

Vedeckovýskumné činnosti laboratória

  • analýzy vstupných surovín a oleja,
  • stanovenia obsahu tuku v olejnatých semenách, obilninách a výrobkoch z obilnín,
  • stanovenia množstva hrubej vlákniny (celulóza, hemicelulóza) v rastlinných surovinách a potravinách,
  • analýza oxidačnej stability tukov a olejov, a tiež výrobkov obsahujúcich tuk – výsledky sú dôležité z hľadiska skladovania (dĺžka skladovania, vlhkosť), technologického použitia (využitie olejov na studenú, teplú kuchyňu), a tiež aj z nutričného hľadiska (zastúpenie mastných kyselín),
  • návrh receptúr inovatívnych vegánskych produktov s obsahom zdraviu prospešných tukov a olejov,
  • mikroenkapsulácia biologicky aktívnych látok pomocou techniky sušenia rozprašovaním za účelom ich ochrany pred degradáciou (napr. pred nepriaznivými podmienkami tráviaceho traktu, vysokými teplotami pri výrobe pekárenských produktov). Uvedený proces zároveň zlepšuje rozpustnosť účinných látok, zvyšuje ich biodostupnosť v organizme a umožňuje ich kontrolované uvoľňovanie.

Riešené projekty

  • SK-PL-23-0001 Jedlý hmyz a huby ako perspektívne alternatívne suroviny pre potravinársky priemysel, garant: Ing. Eva Ivanišová, PhD. 2024-2026.
  • 09I01-03-V04-00057 Inovácie v biodostupnosti aktívnych biologických zložiek rias v potravinách mikroenkapsuláciou, garant RNDr. Hana Ďúranová, PhD.
  • 09I03-03-V06-00011  Potenciálny protirakovinový účinok MCT kokosového oleja podmienený prídavkom extraktov z vybraných plodov Capsicum spp., garant RNDr. Hana Ďúranová, PhD.
  • VEGA 1/0411/17 Determinácia účinku biologicky aktívnych látok v procese výroby vína na mikrobiálne a ovariálne bunky. Zodpovedný riešiteľ projektu: prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD.

Publikácie

IVANIŠOVÁ, Eva – ČECH, Matej – HOZLÁR, Peter – ZAGULA, Grzegorz – GUMUL, Dorota – GRYGORIEVA, Olga V. – MAKOWSKA, Agnieszka – KOWALCZEWSKI, Przemysław Łukasz. Nutritional, antioxidant, and sensory characteristics of bread enriched with wholemeal flour from Slovakian black oat varieties. In Applied Sciences-Basel. ISSN 2076-3417, 2023, vol. 13, iss. 7, art. no. 4485, [12] s. Dostupné na internete: <https://doi.org/10.3390/app13074485>.  IF: 2,700 Indexované v: WoS, SCOPUS Q2

IVANIŠOVÁ, Eva – DREVKOVÁ, Beáta – TOKÁR, Marián – TERENTJEVA, Margarita – KRAJČOVIČ, Tomáš – KAČÁNIOVÁ, Miroslava. Physicochemical and sensory evaluation of biscuits enriched with chicory fiber. In Food Science and Technology International. ISSN 1082-0132, 2020, vol. 26, no. 1, s. 38-43. Dostupné na internete: <https://doi.org/10.1

IVANIŠOVÁ, Eva – GRYGORIEVA, Olga V. – ABRAHAMOVÁ, Vlasta – SCHUBERTOVÁ, Zuzana – TERENTJEVA, Margarita – BRINDZA, Jan. Characterization of morphological parameters and biological activity of jujube fruit (Ziziphus jujuba Mill.). In Journal of Berry research. ISSN 1878-5093, 2017, vol. 7, no. 4, s. 249-260. Dostupné na internete: <http://dx.doi.org/10.3233/JBR-170162>. IF: 2,379 Q2

IVANIŠOVÁ, Eva – HORŇÁK, Marek – ČECH, Matej – HARANGOZO, Ľuboš – KAČÁNIOVÁ, Miroslava – GRYGORIEVA, Olga V. – KOWALCZEWSKI, Przemysław Łukasz. Polyphenol content, mineral compounds composition, antimicrobial and antioxidant activities of selected medicinal herbs from Slovak republic. In Applied Sciences-Basel. ISSN 2076-3417 online, 2023, vol. 13, iss. 3, art. no. 1918 [1-14] s. Dostupné na internete: <https://doi.org/10.3390/app13031918>. IF: 2,700 Indexované v: CCC, WoS, SCOPUS Q2

1IVANIŠOVÁ, Eva – MEŇHARTOVÁ, Kristína – TERENTJEVA, Margarita – HARANGOZO, Ľuboš – KÁNTOR, Attila – KAČÁNIOVÁ, Miroslava. The evaluation of chemical, antioxidant, antimicrobial and sensory properties of kombucha tea beverage. In Journal of Food Science and Technology-MYSORE. ISSN 0022-1155, 2020, vol. 57, iss. 5, p. 1840-1846. Dostupné na internete: <https://doi.org/10.1007/s13197-019-04217-3>.IF: 2,701 Indexované v: WoS, SCOPUS Q2

IVANIŠOVÁ, Eva – ONDREJOVIČ, Miroslav – CHMELOVÁ, Daniela – MALIAR, Tibor – HAVRLENTOVÁ, Michaela – RÜCKSCHLOSS, Ľubomír. Antioxidant activity and polyphenol content in milling fractions of purple wheat. In Cereal research communications. ISSN 0133-3720, 2014, vol. 42, no. 4, s. 578-588. Dostupné na internete: <http://www.akademiai.com/content/55l94678745ql336/#Supplemental>. IF: 0,607 Indexované v: WoS Q2

IVANIŠOVÁ, Eva – RAJNOHA, Marek – HARANGOZO, Ľuboš – KUNECOVÁ, Daniela – ČECH, Matej – GABRÍNY, Lucia – GÁLIK, Branislav – BANACH, Katarzyna – KOWALCZEWSKI, Przemysław Łukasz – PIETRZAK-FIEĆKO, Renata. Physicochemical, Nutritional, Antioxidant, and Sensory Properties of Crackers Supplemented with Edible Insects. In Applied Sciences-Basel. ISSN 2076-3417, 2023, vol. 13, iss. 21, art. no 11911, [12] s. Dostupné na internete: <https://doi.org/10.3390/app132111911>. IF: 2,700 Indexované v: CCC, WoS Q2

IVANIŠOVÁ, Eva – JURICOVÁ, Veronika – ÁRVAY, Július – KAČÁNIOVÁ, Miroslava – ČECH, Matej – KOBUS, Zbigniew – KRZYWICKA, Monika – CICHOCKI, Wojciech – KOZŁOWICZ, Katarzyna. Physicochemical, Antioxidant, Antimicrobial, and Sensory Characteristics of Selected Kinds of Edible Oils. In Applied Sciences-Basel. ISSN 2076-3417, 2024, vol. 14, no. 9, art. no. 3630 [13] s. Dostupné na internete: <https://doi.org/10.3390/app14093630>. IF: 2,700 Q2

BOJŇANSKÁ, Tatiana – TOKÁR, Marián – VIETORIS, Vladimír – IVANIŠOVÁ, Eva – VOZÁROVÁ, Vlasta. Long life pastry for specific nutritional purposes and method of its production  : European patent office, č. prihlášky EP18209743.6,  dátum zverejnenia 5.6.2019. 1. vyd. Vienna : European Patent Office, 2019. 14 s. Dostupné na internete: <https://www.patentguru.com/EP3491925A1?q=in=(Vietoris%2C+Vladim%C3%ADr)&filter=close>.

IVANIŠOVÁ, Eva – KOVAČIKOVÁ, Eva – GOLIAN, Marcel – JOANIDIs, Patrícia – CHLEBO, Peter – HLEBOVÁ, Zuzana. Sušienky s prídavkom selénom fortifikovanej hlivy ustricovitej a aktívneho glukánu z hlivy a spôsob ich výroby prihláška úžitkového vzoru č. 103-2024: dátum zverejnenia prihlášky 9.10.2024.

ADN
Characterization of bioactive compounds from Monascus purpureus fermented different cereal substrates [elektronický zdroj] / Eva Ivanišová ..[et al.]. — ilustr., tab. — Popis urobený 15.5.2017. — Projekt č. 26220220180. In: Potravinárstvo. — ISSN 1337-0960. — vol. 11, no. 1 (2017), s. 183-189, online. — 10.5219/722.

AEC
Technological and biological properties selected kinds of Slovakia wines / Eva Ivanišová .. [et al.]. — ilustr. — AgroBioTech 26220220180, VEGA 1/0611/14. In: Environmental influence on the food quality and human health. — 1st ed.. — 235 s.. — 978-83-7996-409-3 (brož). — Rzeszów : Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2017. — s. 18-28.

AED
Benefits and risks of pasta enriched by exotic spices / Eva Ivanišová .. [et al.]. — tab. – This work co-funded by the European Community project no 26220220180 : Building the research centre „AgroBioTech“. In: Biodiversity after the Chernobyl accident. — 1st ed.. — 276 s.. — 978-80-552-1494-8 (brož.). — Nitra : Slovak Agricultural University, 2016. — s. 121-126.

Máte záujem o spoluprácu?

Kontaktujte nás pre viac informácií o možnostiach spolupráce a výskumných projektoch.