Zaujímavosti z výskumu realizovaného vo VC ABT
SPU vytvorila silné konzorcium s CVTI SR, bude lídrovať EIT Food Hub v rokoch 2024 – 2025
Európsky inovačný a technologický inštitút (EIT) opäť schválil Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre ako EIT Food Hub. Viac sa dočítate...
Potravinový inkubátor prináša možnosti pre lepšiu pripravenosť študentov do potravinárskej praxe
Študenti tretieho ročníka študijného programu Bezpečnosť a kontrola potravín navštívili dňa 27. 3. 2024 priestory Potravinového inkubátora v rámci predmetu Správna výrobná prax. Vedecká garantka Potravinového inkubátora Ing. Eva Ivanišová, PhD. oboznámila študentov...
Návšteva študentov z Kalábrie
V minulom týždni sme mali vo VC ABT Erasmus študentov farmácie z Kalábrie (IT). Pracovali sme spolu na in vivo štúdii, ktorá sa zaoberala antioxidačnými účinkami rastliny Maca peruánska na reprodukčný systém. Zisťovali sme, či Maca dokáže poskytnúť ochranu voči...
Jedlé kvety na tanieri – fialka voňavá (Viola odorata L.)
Prebúdzajúca sa jarná príroda nám okrem slnečných lúčov ponúka aj množstvo prvých liečivých rastlín, ktorých väčšina sa dá využiť ako zdroj zdravých, jedlých kvetov. Jeden z týchto zdrojov ponúka fialka voňavá (Viola odorata L.), ktorá v tomto období bohato kvitne...
„Kvalita potravín v digitálnom veku“ – 4. študijná návšteva a pozvánka na networkingové podujatie!
S radosťou Vám oznamujeme, že 4. študijný pobyt v rámci projektu „Kvalita POTRAVÍN v digitálnom veku“ organizuje Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre a Piešťanoch v dňoch 19. – 22. marca 2024. Študijný pobyt bude spojený s XXI. VEDECKÁ KONFERENCIA S...
Učíme sa navzájom
V rámci internacionalizácie vzdelávania a vedy na Slovensku podporila Slovenská akademická informačná agentúra (SAIA, n.o.) Anastasiiu Shevchenko, PhD., vedecko-pedagogickú pracovníčku Národnej Univerzity Potravinárskych Technológií v Kyjeve. V našom výskumnom centre...
Odpady z potravinárskeho priemyslu – perspektívne suroviny pre výrobu zdravých potravín
Odpady a vedľajšie produkty z potravinárskeho priemyslu sú produkované každoročne vo veľkých množstvách (približne 38%) na celom svete. Medzi rastlinné odpady a vedľajšie produkty zo spracovania patria šupky, škrupiny, stonky, semená, otruby, rezky, zvyšky po...
Podcast o potravinovom inkubátore
V rámci podcastu "Labákový Podcast inUPS" nám o Potravinovom inkubátore porozprávala Ing. Eva Ivanišová, PhD. a Ing. Lucia Gabríny, PhD. z Výskumného centra Agrobiotech. Podcast si môžete vypočuť v slovenskej aj anglickej verzii.
Prvé reprezentačné výrobky Potravinového inkubátora
Tesne pred koncom roka sa nám podarilo skompletizovať našu prvú kolekciu reprezentačných výrobkov Potravinového inkubátora. Využili sme širokú škálu surovín z univerzitnej Botanickej záhrady; infraštruktúru Potravinového inkubátora, tiež výskumného centra AgroBioTech...
Zeleninové čipsy – chutná a zdravá pochutina?
V poslednom období máme možnosť nájsť v obchodnej sieti širokú škálu výrobkov na báze zeleniny. Patria sem aj čipsy, ktoré boli v minulosti vyrábané hlavne zo zemiakov. V súčasnosti sa na tento účel spracováva už aj koreňová zelenina, tekvicová, či dokonca struková....